Dali posle Dalija

Izvor: Blic, 07.Sep.2010, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dali posle Dalija

„Salvador Dali - Božanstveni svetovi“ u Muzeju „25. maj“. Oko trista grafičkih otisaka iz Dalijeve „Biblije sakre“ i „Božanstvene komedije“, uz šest originalnih knjiga ove druge i markice izdate za 700 godišnjicu Danteovog rođenja, donela nam je privatna galerija „Deva Puri“ sa Bleda.

Izložba je komercijalna: ulaznice se naplaćuju (450 i 300 dinara), a otisci prodaju (po ceni od 30.000 do 70.000 dinara) sa sertifikatom Galerije koja garantuje da su izvedeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << „po Daliju". Budući da odavno nismo imali priliku da vidimo impozantnu izložbu nekog od velikih stranih majstora, računalo se da će Dalijeva pobuditi izuzetno interesovanje publike, zbog čega je predviđeno da traje čak dva i po meseca.

Istorijski fakti: Dali je bio ne samo hiperproduktivni ekscentrik „žedan dolara" (po Andre Bretonu) već i savršeni samomenadžer. Već na jednu od prvih slika „Portret devojke iz Figerasa" stavio je znak „Ford", svestan još kao mladić da bez reklame nema uspešne karijere. Kreirao je 1.700 grafika koje su otiskivane čak u deset hiljada primeraka. Pošto toliki tiraž nije mogao svojeručno da potpisuje, prezime je upisivao na ploču. Imao je i svoje regravere koji su po njegovim grafikama izrađivali nove ploče sa kojih su otiskivali nove tiraže. Dalijevi biografi su notirali da su mu pred kraj (veštački je održavan u životu godinu dana), mnogi donosili „njegove" grafike na potpis...

Izložene grafike izvedene su snimanjem listova iz knjiga, prebacivanjem snimaka na nove ploče (kamen ili drvo, zavisno od toga kako je bilo u originalu) i otiskivanjem novog tiraža sa njih. (Da bi se dobile sve nijanse boja, za jednu grafiku trebalo je uraditi i 35 ploča.) Dali je svoje, originalne ploče - takođe pišu biografi - uništio?!

Novo doba donelo je i nove uzuse. Tiraž više nije organičen - originalom se smatra svaka grafika koja ima potpis autora.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Kad Španac ilustruje Dantea

Izvor: Danas, 07.Sep.2010

„Božanstveni svetovi“. Tako glasi naslov izložbe grafičkih radova Salvadora Dalija koju od prošlog četvrtka do polovine novembra ljubitelji umetnosti imaju prilike da vide u renoviranom prostoru Muzeja istorije Jugoslavije. Originalno i dosledno smišljen naziv za izložbu velikih razmera na...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.