Dakos, lik iza zavese

Izvor: Arte, 07.Apr.2016, 13:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dakos, lik iza zavese

U ponedeljak, 11. aprila u 19 časova u Galeriji Grafički kolektiv na Obilićevom vencu, otvara se izložba grafika belgijskog umetnika Henri Gi Dakos-a.

Grafički kolektiv je Dakosu 2011. dodelio nagradu za grafiku na Prvom međunarodnom trijenalu grafike u Beogradu, što je prvi povod za ovu izložbu. Nažalost, Dakos je 2012. preminuo pa je realizacija ove izložbe odlagana. Današnja izložba  je pre svega prilika da se upoznamo sa Dakosovim bogatim stvaralačkim opusom koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << je potpuno posvećen umetničkoj grafici. Ova harizmatična figura bio je lider u borbi za priznavanje i promovisanje grafike kao kompletne umetnosti, a taj autoritet stekao je sopstvenim radom ali i pozicijom profesora (1974 – 2005) na Kraljevskoj akademiji lepih umetnosti u Liježu.

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.