Dada na turneji, u Beogradu

Izvor: SEEcult.org, 31.Avg.2016, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dada na turneji, u Beogradu

Vek dadizma obeležava se ove godine širom sveta, a tim povodom ispred Kulturnog centra Beograda biće početkom septembra postavljen nomadski šator koji stiže iz legendarnog ciriškog Kabarea Volter, i u kojem će publika moći da vidi film o nastanku i značaju dade, kao i da čuje originalne glasove zvezda dadaizma.

Nomadski šator produciran je specijalno povodom obeležavanja stogodišnjice dade, a do sada je viđen u gradovima Evrope, Amerike, Azije.

Posetioci šatora, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << koji će biti postavljen od 5. do 11. septembra ispred KCB-a, upoznaće se sa snoviđenjima, aktivnostima, skandalima i lјubavnim pričama 165 dadaista, među kojima su: Tristan Cara, Hugo Bal, Žan Arp, Marsel Dišan, Dragan Aleksić, Andre Breton, Fransis Pikabia, baronica Elsa fon Frojtag-Loringhoven, Sofi Tauber-Arp, Artur Kravan...

Program povodom stogodišnjice dade i gostovanja nomadskog dada šatora počinje 1. septembra u galeriji Artget KCB-a razgovorom sa Kornelijom Ičin o Lavu Rubinštejnu, lider moskovskog konceptualizma.

Nomadski šator ispred KCB-a svečano će otvoriti 5. septembra švajcarski ambasador u Srbiji Filip Ge, pisac i muzičar Slobodan Tišma i direktor Kabarea Volter Adrian Noc, nakon čega će biti prikazan film Dada in Nuce / Dana – jezgro avangarde (prevod na srpski: Marija Ivanić) u produkciji Kabarea Volter.

Za 6. septembar u Artgetu najavljen je razgovor o planetarnom širenju dade o čemu će govoriti Adrian Noc, a potom su u dve runde razgovora najavljeni: Vidosava Golubović, Predrag Todorović, Predrag Petrović, Vladimir B. Perić, Jasna Jovanov, Irina Subotić, Jerko Denegri, Radonja Leposavić i Bojan Jović.

U Artgetu je 7. septembra predviđen razgovor o ženama jugo-avangarde, uz učešće Stanislave Barać Vujnović, Žarke Svirčev i Jelene Milinković, dok će dan kasnije biti reči o antiumetnosti i/ili institucionalnom sistemu.

Između ostalog, publika će u nomadskom šatoru moći da vidi performans Laure Sabel, čuje Dubravku Đurić i Amru Latifić koje će predstaviti glasovna izvođenja avangarde, uz video Nataše Teofilović 7001 b.

Program u nomadskom šatoru obuhvata i koncert benda Ah, Ahilej 9. septembra, te dan kasnije nastup sastava Strepitz iz Trsta, koji izvodi eksperimentalnu muziku

Za 11. septembar najavljena je projekcija deset avangardnih filmova, a taj program, u selekciji Stevana Vukovića, posvećen je pokojnom Branku Vučićeviću.

Posetioci će moći da pogledaju multimedijalne sadržaje o dadaizmu u nomadskom šatoru od 11 do 23 časa, a u slučaju kiše svi program će biti održani u galeriji Artget, a ulaz je besplatan.

Proslava jubileja dade započeta je, inače, početkom ove godine u Cirihu, gde je taj umetnički pokret i nastao pre 100 godina.

Nastanak dade vezan je za legendarni Kabare Volter, koji je povodom jubileja pripremio 165 tematskih događaja - svaki posvećen po jednom umetniku tog pokreta. I ostatak Ciriha pridružio se brojnim festivalskim događajima, performansima i izložbama proslavi dade, pokreta koji je ismevao i buržoaziju, odgovornu za rat, i građanski ukus, tradiciju i samu umetnost u kojoj su vladali “harmonija i lepota”.

Jubileju se pridružila i galerija Talberg koja, u saradnji sa Kolekcijom Marinka Sudca i Institutom za istraživanje avangarde, organizovala izložbu “Neo dada – Gorgona / Apsurdna sloboda”, čiji je kustos istoričar umetnosti Ješa Denegri iz Beograda.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.