Dada je ipak ubijena

Izvor: Politika, 02.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dada je ipak ubijena

Na 56. kratkom metru prikazan film „Sestra” Nenada Krasavca, o slučaju Dade Vujasinović

U programu 56. beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, koji će večeras biti završen proglašenjem pobednika, prikazan je dokumentarni film „Sestra” Nenada Krasavca, o tragičnoj smrti Radislave Dade Vujasinović, novinarke „Duge”. Dada Vujasinović pronađena je mrtva u porodičnom stanu 8. aprila 1994, a njena smrt do danas nije razjašnjena. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Zvanična verzija je da je izvršila samoubistvo, pucnjem u grudi iz lovačke puške. Iako su mnogi od početka sumnjali u istinitost te tvrdnje, ni 15 godina posle njene smrti ne postoje zvanični rezultati istrage.

Dokumentarista Krasavac, koji živi i radi u Njujorku, kaže da je filmom želeo da skrene pažnju na važnu temu koja je još aktuelna.

– U Beograd sam se vratio 1997. iz Njujorka posle šest godina. Tražio sam priču sa ovog podneblja i čuo za slučaj Dade Vujasinović, koji me je zaintrigirao po načinu na koji je završen. Privuklo me je da se radi o novinaru, jer verujem u principe slobode štampe, ljudskih prava i transparentnosti, a u Srbiji je postojala negacija toga. Istraživao sam, došao do knjige „Svedočanstva iz obeščašćene zemlje” Dadine sestre, Aleksandre Vujasinović Šmic. Reč je o kolekciji Dadinih tekstova, dokumentu o vremenu ranih devedesetih na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Stupio sam u kontakt sa njom, sreli smo se u Torontu 1998. i snimili deset sati intervjua, uglavnom Aleksandrinog sećanja na Dadu – priseća se Krasavac, čiji film sadrži i snimke rekonstrukcije okolnosti pod kojima je Dada Vujasinović izgubila život.

– Sudija Dobrivoje Gerasimović 1998. je odobrio novo veštačenje. Porodica Vujasinović je pristala da to snimim i ovaj je film njima posvećen. Otvorili su mi vrata i ponudili sve podatke koje poseduju. Oni su u ovom slučaju 15 godina i bore se da se slučaj reši. Sada imaju podršku neinstitucionalnih udruženja, pogotovu NUNS-a, i nisu sami. Ima interesa da se slučaj okonča – kaže Krasavac.

– U rekonstrukciji je prisustvovao i advokat Tapušković, a sudija Gerasimović je rekao da će se sve primedbe davati post factum. Rezultati su se čekali četiri godine, i opet se ušlo u opstrukciju od strane sistema. Pomaka nije bilo sve do pre dva meseca kada je Republičko javno tužilaštvo slučaj okarakterisalo kao ubistvo, a ne samoubistvo – ukazuje Krasavac.

Naš sagovornik ističe da je 15 godina posle ovog događaja ponovo izdat nalog policiji da se sprovede istraga.

– Tokom istraživanja, iako nisam policajac, shvatio sam da je bilo propusta. Istraga je bila brza i doneta je odluka da je reč o samoubistvu. Ima puno mutnih detalja – kaže autor koji je film realizovao pre 10 godina, ali je on tek sada prikazan u Srbiji.

– Film sam nudio ovdašnjim televizijama, ali nisu bile zainteresovane. Vladalo je stanje apatije, straha. Sada ponovo vlada slično stanje, bezbednije jeste, ali nije bolje. Setimo se 2007. kada je izvršen atentat na novinara Dejana Anastasijevića. U Srbiji postoji modus operandi. Slično je kao u Rusiji, gde je od 1992. ubijeno 59 novinara. Prepoznaje se sličan trag, zastrašivanje, i teme o kojima se ne govori. Dakle, sprega vlasti i kriminala, u kojoj nema transparentnosti – ocenjuje autor.

Međutim, Krasavac film završava citatom „Mir na Balkanu”, u koji veruje:

– Moramo da očistimo svoju kuću i dvorište. Verujem u standardizaciju sistema. Suočavanje sa prošlošću je ružno, ali nužno – poručuje autor filma o slučaju Dade Vujasinović.

-----------------------------------------------------------

Rekonstrukcija na sudu

Materijal iz filma „Sestra”, tema je sudskog spora između autora Krasavca i TV B92 koja je u svojim emisijama koristila materijal, prema Krasavčevim rečima, 52 kadra iz filma. Porodica Vujasinović je ustupila materijal TV B92, kaže reditelj i dodaje:

– Spor još uvek traje i ne želim da ga komentarišem, kako ne bih uticao na postupak. Predmet spora su autorska prava – kratko je prokomentarisao naš sagovornik.

I. Aranđelović

[objavljeno: 03/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.