Izvor: Blic, 14.Okt.2016, 20:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DILAN PODELIO SVET Šta kažu Velikić, Arsenijević, Velja Pavlović...

Ostavi to stubište, jer glas te neki zove. / Zaboravi te mrtve, ne slede tvoje snove, napisao je u pesmi „Sve je gotovo, bebice tužna” Bob Dilan, laureat Nobelove nagrade za književnost.

Činjenica da je slavni stvaralac, kantautor Bob Dilan laureat najvećeg svetskog književnog priznanja pobudila je izuzetnu pažnju. I podelila reagovanja.

Švedska akademija je saopštila da je Dilan “stvorio novu poetsku izražajnost u okviru velike američke poetske tradicije”.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Sticajem okolnosti u srpskom PEN-u je bila konferencija za novinare (povodom svetskog kongresa i 90 godina srpskog PEN-a) a na pitanje “Blica” isprva da sačekamo ime novog nobelovca, a potom i da da svoj komentar, Vida Ognjenović je rekla:

- Iznenađena sam, zaista. Mislim da žiri počinje da se šali s nama. Ne znam da li ovo da primam kao šalu ili zbilju. Inače, Boba Dilana volim kao pevača. Išla sam na njegov koncert u Beogradu. Odličan je u svojoj vrsti poezije i pevanja, ali u poređenju sa piscima koji su, kako se to kaže, bili u igri, poput pesnika Adonisa, ipak je Bob Dilan autsajder zato sam u šali rekla - pa onda su se ogrešili o Bregu i Bajagu. Bob Dilan je i zanimljiv slikar, išla sam u Kopenhagenu na otvaranje njegove izložbe. Bilo je preko dve hiljade ljudi. Mislim da je najveći deo došao zbog njegovog pevanja. Izgleda da je i u slučaju Nobelove nagrade slično, mada je reč o čuvenom svetskom priznanju za književnost.

Kako prenose agencije, rok kritičar Petar Janjatović je izjavio da je „Bob Dilan kao ruska klasika - obavezna literatura svakog obrazovanog čoveka”.

Britansko-indijski pisac Salman Rušdi pozdravio je odluku da se Dilanu dodeli Nobelova nagrada za književnost. S druge strane, škotski pisac Irvin Velš, autor „Trejnspotinga“, oštro se usprotivio odluci Nobelovog komiteta.

Mihajlo Pantić, pisac, kritičar i član NIN-ovog žirija, kaže za „Blic“ da je takva odluka Nobelovog komiteta jednostavno morala doći na dnevni red:

- Po mom viđenju duha savremene umetnosti, ona čak dolazi sa izvesnim zakašnjenjem. Ali, ipak, kao neopoziva potvrda da je tip stvaralaštva koji na paradigmatičan način reprezentuje Bob Dilan u presudnoj meri obeležio celokupno umetničko iskustvo druge polovine prošlog, pa i početka ovog veka. Da je tako, govori i činjenica da se Dilanovo delo već odavno širom sveta pa i kod nas izučava i u akademskoj i u publicističkoj formi kao nezaobilazan estetski opus i složen kreativni fenomen, po mnogo čemu važan za zapadnu kulturu pomenutog razdoblja. Ono je, ujedno, i velika sinteza i kreativna, inovativna reinterpretacija najboljih tokova pesničke i muzičke, samo na prvi pogled supkulturne tradicije, ali i vrlo aktivan, angažovan, lirski koliko i politički intoniran odgovor najrazličitijim izazovima moderne civilizacije.

Bob Dilan je deveti pesnik i prvi kantautor koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost.

Velja Pavlović, TV autor:Kao da sam ja dobio nagradu

- Kao nesumnjivi predvodnik čitave rok generacije odmah se odrekao politike i uveo vrhunsku poeziju u popularnu kulturu. Pritom nije zaboravio da se neprestalno suprotstavlja gluposti i aroganciji neznalica i moćnika. Preko Bitlsa, Stounsa i Hendriksa, da pomenem samo najvažnije koji su ga presrećni sledili i otvoreno obožavali, proširio je uticaj engleskog jezika do jedinog sredstva sporazumevanja čitave planete. Dilanove emocije povezale su nas u globalno selo u kome svi živimo i nekako imam osećaj kao da sam i ja danas dobio Nobelovu nagradu - rekao je Velja Pavlović.

Vladimir Arsenijević, književnik:Otkud kantautor?

- Sama činjenica da se sada toliko polemiše o Nobelovoj nagradi za književnost nakon čitavog niza promašaja proteklih godina dobar je znak. Izrazito cenim prvih deset godina rada Boba Dilana, posle i ne toliko, ali nikako ne osporavam njegovo utemeljeno mesto u pop kulturi. Ipak on je kantautor i nije mi poznato da se Nobelova nagrada za književnost dodeljuje kantautorima. Ovo kažem bez namere da obezvređujem Dilana, ali to je kao kada bi recimo neku šahovsku nagradu dobio neko ko igra dame ili mice. Uticaj Boba Dilana je toliko veliki da nijedna nagrada ne može da ga učini većim, a književnici uglavnom nisu u toj poziciji i njima Nobelova nagrada u tom smislu mnogo znači. Pa ni Andrić danas ne bi bio Andrić da nije dobio Nobelovu nagradu - rekao je za "Blic" Arsenijević.

Dragan Velikić, pisac: Ti dosadni pisci

- Izvrsna odluka Nobelovog komiteta. Bob Dilan je pesnik koji ima šta da kaže. Plašio sam se da će dati nekom dosadnom američkom kampus piscu alla Franzen, ili Pol Oster, ili De Lilo... Nadam se da je Orhan Pamuk dobio Nobela za sve dosadne službenike književnosti, tako da Murakami neka malo odahne i čita Čehova - rekao je Dragan Velikić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.