DAVID GROSMAN U BEOGRADU Sedam dana sam žalio sina, a onda nastavio da pišem

Izvor: Blic, 25.Jun.2016, 23:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DAVID GROSMAN U BEOGRADU "Sedam dana sam žalio sina, a onda nastavio da pišem"

Ja sam bio vojnik i ratovao sam, prošao sam kroz ratove i jako skupo platio učešće moje zemlje, Izraela, porodičnom tragedijom.

Peti Beogradski festival evropske književnosti obeležilo je gostovanje velikog izraelskog i svetskog pisca Davida Grosmana. On je u svom najintimnijem romanu "Do kraja zemlje" pisao o sinu koji je u toku stvaranja tog dela poginuo u ratu.

- Postavlja se pitanje da li je život moguć posle teških stvari? Naravno da jeste. Ja sam ovaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << roman, "Do kraja zemlje", počeo da pišem kada je moj drugi sin otišao da služi vojsku. Hteo sam jednostavno da ga pratim kroz to iskustvo služenja vojske u Izraelu. Pisao sam tri godine i tri meseca. On je služio vojsku, a onda je počeo rat u Libanu i on je u tom ratu poginuo. Posle sedmodnevnog perioda žalosti, koji se zove širahu u judaizmu, ja sam ponovo seo za sto i nastavio da pišem. Ni sam ne znam kako i zašto, ali je bilo očigledno da je pisanje jedina čvrsta, opipljiva stvar koja mi je ostala, a sve ostalo u životu je bilo pod znakom pitanja. Jedino u pisanoj priči on je i dalje bio tu i nekako je postojao - kaže Grosman, dodajući da mu je pisanje pomoglo da pobedi tugu.

Proveo je, kaže, život u raznim ratovima iako se već četiri decenije zalaže za mirno rešenje konflikta i jedan je od retkih na izraelskoj savremenoj književnoj sceni koji je i politički angažovan.

- U savremenoj izraelskoj književnosti ima angažovanja, ali to je pretežno prisutno na socijalnoj platformi, a ne toliko politički. Ima jako malo knjiga koje se bave izraelsko-palestinskim sukobom. Ja sam politički angažovan i s jednom grupom prijatelja već 40 godina pokrećem razne političke inicijative. Zagovaramo dijalog s Palestincima, borimo se za mir, smatramo da treba da postoji država za Palestince kao i za Izraelce, naravno uz bezbednosne garancije - objašnjava književnik.

Konj ulazi u bar

Već skoro 10 godina knjige Davida Grosmana izlaze na srpskom jeziku u izdanju "Arhipelaga", koji je otkupio prava i za njegov novi roman "Konj ulazi u bar", koji će se pojaviti na srpskom jeziku narednog proleća.

- Naziv romana je početak jednog popularnog vica u Izraelu. Cela knjiga je u stvari o jednom srpskom stendap komičaru koji ima svoj šou, svoju predstavu, i sve šale koje izvodi, kao i njegov odnos s publikom, predstavljaju ovaj roman. Napisana je u najsavremenijem današnjem žargonu hebrejskog jezika i prepuna je viceva - zaključuje Grosman.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.