DANAS BI NAPUNILA 90 GODINA: Prijatelji Ane Frank prisećaju se dana kada su je poslednji put videli

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jun.2019, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DANAS BI NAPUNILA 90 GODINA: Prijatelji Ane Frank prisećaju se dana kada su je poslednji put videli

Večno živa uspomena na tragično nastradalu devojčicu.

Na današnji dan pre tačno 90 godina rođena je Ana Frank. Devojčica koja je postala simbol stradanja Jevreja tokom Drugog svetskog rata ostaće zauvek upamćena. Sećaju je se i Albert Gomes de Maskita (89) i Žaklin van Marsen (90), Anini drugovi iz škole.

Njih dvoje će povodom Aninog rođendana da posete devojčicin dom u Amsterdamu. Tamo su bili i za Anin 13. rođendan, samo tri nedelje pre nego što su >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ona i njena porodica otišli u skrovište.

Albert i Žaklin će se tim povodom prisećati juna 1942. godine i dana kada su poslednji put videli Anu Frank.

Ana je upravo za rođendan 12. juna 1942. godine na poklon dobila dnevnik koji će ući u istoriju.

Today, it is exactly 90 years ago that Anne Frank was born, on 12 June 1929. #OnThisDay we also reflect on Anne Frank's life and legacy in other places and in other ways; read more: https://t.co/LNdVxvH0aR

What does #AnneFrank mean to you? Share it with us! #Anne90 #RT pic.twitter.com/Hqs1yWgIff

— Anne Frank House (@annefrankhouse) June 12, 2019

- Možda jedan od najlepših poklona - napisala je ona u njemu. Prijatelji koje je pozvala na proslavu svi su bili Jevreji, naterani da idu u jevrejske škole, nose zvezdu na rukavu, a nije im bilo dozvoljeno da posećuju parkove, bioskope ili bazene.

Povodom obeležavanja 90 godina od Aninog rođenja, njena kuća u Mervedepleinu biće otvorena za specijalne goste. Kuća je u vlasništvu holandske Fondacije za literaturu i služi kao utočište za strane pisce koji nisu slobodni da rade u svojoj zemlji.

Ana Frank je verovatno najpoznatija žrtva Holokausta. Za vreme skrivanja od nacista napisala je "Dnevnik Ane Frank".

Rođena je u Frankfurtu u Nemačkoj, ali je veći deo života provela u Amsterdamu u Holandiji. Državljanstvo Nemačke oduzeto joj je 1941. godine po Nirberškim zakonima.

A post shared by Des Lettres (@deslettres) on Jun 12, 2019 at 1:35am PDT

Anina porodica preselila se u Holandiju 1933. Tu zemlju je nacistička Nemačka okupirala 1940. godine, a kada su 1942. počeli progoni Jevreja, Frankovi su se sakrili u tajne prostorije u poslovnoj zgradi Ota Franka, Aninog oca.

Nakon dve godine, njihovo sklonište je otkriveno na osnovu dojave, a Frankovi su deportovani u logore.

Ana je umrla sedam meseci kasnije od tifusa u logoru Bergen-Belzen. Rat je preživeo jedino njen otac.

Dnevnik u kom je Ana beležila svoje misli od 12. juna 1942. do 1. avgusta 1944. objavljen je 1947. godine u originalnoj i delimično skraćenoj verziji na holandskom jeziku.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.