Izvor: Arte, 03.Dec.2018, 12:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

D. Dimitrijević, M. Ćebić, V.Valter : Zea Mays

D. Dimitrijević, M. Ćebić, V.Valter : Zea Mays Art&Science, Muzej Primenjene umetnosti, Institut Servantes, Galerija FLU

Zea Mays (kukuruz, lat. Zea Mays) je transdisciplinarno istraživanje koje je usko uvezalo umetnost i nauku u konkretnom kontesktu Art&Science izložbe. Istraživanje biohemijskih redoks procesa na plazma membrani delija korena kukuruza je naučno istraživanje koje podrazumeva merenje proizvodnje reaktivnih kiseoničnih vrsta – slobodnih radikala, usled >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << prisustva organiskih kiselina iz Kalvinovog ciklusa. Zbog potrebe za prevazilaženjem disciplinarnog pristupa nastaje Zea Mays koji prevodi naucni diskurs u umetnički registar koji se postavlja kao katalizator  realizacije istraživanja čiji je konkretni cilj da otkrije koje organske kiseline mogu povoljno da se primene u slučajevima ekstremnih stresnih uslova za razvoj biljaka - suše, poplave, najezde mikroorganizma itd. Problematizovanje stresnih okolnosti (oslobađanje slobodnih radikala usled adaptacije ili neadaptacije delija na spoljašnje faktore) u umetničkom registru pokazuje da se događaj života ne odvija kao apstraktna ontologija, ved kao sklop razlicitih procesa, veza i atributa koji postoje u kontrolisanom okruženju koje omogudava savremena tehnologija. Postavljeni sistem (Zea Mays) dobijen kontekstualnim ukrštanjem umetnosti i nauke otkriva : 1. da se estetizacijom naučnog istraživanja detektuje i otvara kritički diskurs o statusu oblika zivota u savremenim biopolitičkim uslovima , 2. ambivalentnu poziciju tehnologije u savremenim biopolitičkim uslovima aktuelizacije događaja života, i 3. reaktuelizaciju ambivaletne pozicije i umetnosti i nauke iz doba prosvetiteljstva u kontekstu izložbe Art&Science.

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.