Čudni likovi Nila Labjuta

Izvor: Politika, 06.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čudni likovi Nila Labjuta

Predstava „Oblik stvari” je filozofska rasprava o umetnosti, komad u kome svako pokušava da nađe sebe, kaže rediteljka Marica Vuletić

Pre pet godina glumica i rediteljka Marica Vuletić dobila je od svoje koleginice Stele Ćetković komad „Oblik stvari” Nila Labjuta koji je odmah izazvao njeno interesovanje. Marica Vuletić ponudila ga je upravi Ateljea 212 i dobila potvrdan odgovor. Sticajem okolnosti, tek sada ga radi. Premijera predstave Oblik >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << stvari” biće izvedena u nedelju uveče, 9. marta, u 20.30 sati na sceni Teatra u podrumu Ateljea 212. Rediteljka Vuletić, koja je potpisala i scenografiju, okupila je zanimljivu ekipu saradnika: Anu Franić (Evelin), Vanju Kapetanovića (Adam), Katarinu Žutić (Dženi), Petra Mihailovića (Filip). Tekst je prevela Smiljana Naumović Savković, a kostimograf je Zora Mojsilović.

Nil Labjut je kontroverzan pisac, a Marica Vuletić napominje da je njoj posebno intrigantan, jer u svojim komadima govori o čoveku koji je tu, koga svakog dana vidimo i primećujemo, iako se na prvi pogled ne bavimo njegovim stvarnim i unutrašnjim problemima. Labjutovi likovi su čudni. Često se dešavalo da njegovi komadi prestanu da budu izvođeni posle premijere, jer je ovaj pisac i reditelj prelazio granice onoga što je prihvatljivo u pozorištu.

Dramski komad „Oblik stvari” je snažna i nekonvencionalna ljubavna priča koja se bavi opsesijom savremenog društva spoljašnjim izgledom, imidžom i tankom linijom koja razdvaja život od umetnosti. U ovoj savremenoj obradi mita o Pigmalionu, jedan student biva uvučen u vezu sa buntovnom devojkom, magistrom umetnosti, koja je čvrsto rešila da preispita fascinaciju spoljašnjim efektom i značenjem umetnosti. „Oblik stvari” ima i svoju filmsku verziju, a kao i brojni Labjutovi pozorišni komadi, postavljen je u Londonu, na Menhetnu...

– „Oblik stvari” je filozofska rasprava o umetnosti, komad u kome svako pokušava da nađe sebe. Ko bude poželeo da vidi naše čitanje teksta, moći će u sebi da prepozna trenutke iz svog života – podvlači rediteljka.

Komad „Oblik stvari”otvara nekoliko važnih tema: umetnost, ljubav, prijateljstvo i međuljudski odnosi.

– Morali smo da gradimo komad i sve što se dešava u njemu na više planova: da predstavimo isprepletene odnose, ljudske slabosti i vrline, nemogućnost da prepoznamo tuđu laž, kao i da izbegnemo sopstvenu – kaže naša sagovornica..

Marica Vuletić je svestran scenski umetnik. Najpre je upisala Filozofski fakultet, Odsek za etnologiju, i završila dve godine. Diplomira je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1986. godine, a pozorišnu i radio režiju 2002. godine. Uspešno se bavi i pedagoškim radom. Od 1999. vanredni je profesor predmeta scenski pokret na Akademiji umetnosti „BK”, a od 2001. godine vanredni profesor na Akademiji umetnosti Univerziteta u Banjaluci.

– Iz ugla reditelja uvek je lakše biti glumac, a iz ugla glumca teže je biti glumac nego reditelj. I jedno i drugo iskustvo je dragoceno. Kad radim kao reditelj trudim se da ne radim glumcima ono što ne bih volela da od mene traži reditelj. Mnogo mi je sada lakše kao glumici jer imam rediteljsko iskustvo – objašnjava umetnica.

Glumačku karijeru Marica Vuletić počela je u pozorištu „Boško Buha”. Ostvarila je preko 50 uloga i odigrala preko 1.000 predstava na ovoj i drugim beogradskim scenama. Na filmu, televiziji i radiju igrala je više od 20 uloga i sinhronizovala preko 1.200 crtanih filmova.

Borka Trebješanin

[objavljeno: 07/03/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.