Čudesna bašta Kloda Monea (FOTO)

Izvor: Vesti-online.com, 24.Mar.2019, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čudesna bašta Kloda Monea (FOTO)

Krajem 19. veka činilo se da je slikarstvo iscrpelo svu moguću inspiraciju. Fotografija je bila u usponu, a brzina i jasnoća koju je ona pružala nije se mogla meriti ni sa jednom slikarskom tehnikom. Fotografija je otvorila prostor za stvaranje novih pravaca. Impresionizam kao umetnički pravac nastaje u francuskom slikarstvu 1860-ih godina kao reakcija na izradu slika u ateljeima i cilj je bio izlazak u prirodu.

Klod Mone bio je jedan od ključnih stvaralaca impresionizma >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << po čijoj slici je pravac i dobio ime. Naime, mladi stvaraoci među kojima je bio i Mone, 1974. godine u ateljeu fotografa Feliksa Nadara izložili su svoje slike prvi put kao grupa.

Claude Monet, Impression, soleil levant, 1872 #painting #art #impressionism #exhibition #museemarmottanmonet #claudemonet #sun

A post shared by Ismaël (@el.mnsr) on Mar 23, 2019 at 3:31am PDT

Tada je Mone predstavio svoju sliku "Impresija, rađanje sunca”. Kritika nije bila blagonaklona, a naziv impresionizam upotrebio je Luis Leroj u svom članku o izložbi u časopisu Šarivari. Naziv je upotrebljen pežorativno, međutim odomaćio se i kod samih slikara koji su nadalje sebe nazivali impresionistima.

Spring color. 'Monet: The Late Years' | de Young Museum | San Francisco, CA | 16 February-27 May 2019. #innerspacellc #monetthelateyears #monet #claudemonet #art #artexhibition #impressionist #impressionistart #impressionism #painting #waterlilies #giverny #spring

A post shared by Lisa Walsh | Innerspace (@innerspacellc) on Mar 23, 2019 at 1:56pm PDT

"My greatest masterpiece is my garden". A watery abstraction, a masterful harmony in blue. . . Blue Water Lilies Claude Monet 1916-1919 Oil on canvas 200 x 200 cm Musée d'Orsay . . #claudemonet #monet #artist #painter #impressionist #impressionism #abstractart #abstractpainting #modernart #modernpainting #landscapepainting #giverny #originalart #fineart #painting #oilpainting #paintingoftheday #artoftheday #art #arte #kunst #artwork #arthistory #historyofart #artlovers #artgallery #galleryart #instaart #instaartwork #finearts

A post shared by Lily Edith Lacey-Hastings (@thewunderkammerof_lilye) on Mar 24, 2019 at 12:22am PDT

Prema tome senke su slikane hladnim, a osvetljene površine toplim bojama, čime je stvorena prekid sa klasičnim slikarstvom. Glavni kriterijum se sastojao u prikazivanju predmeta i prirode preko analize svetlosti. Forma se menja pod uticajem svetlosti, pa su tako slikari stvarali čitave cikluse istih motiva slikane pod različitim uticajem svetlosti.

Druga faza Moneovog stvaralaštva vezana je za njegov boravak na imanju na kome je stvarao svoj izolovani svet prirode i umetnosti. Na zapuštenom imanju u Žizerni godinama je sam stvarao vodeni vrt, koji je slikao narednih tridesetak godina. Sam je sadio i održavao svoj vrt koji mu je bio izvor inspiracije.

Water Lilies, 1917, Claude Monet . . #claudemonet #art #painting #artofig #monet

A post shared by pila (@cutepila) on Mar 23, 2019 at 9:30pm PDT

Proučavajući svetlost i boje slikao je iste prizore i predmete u različitim godišnjim dobima i delovima dana. Tako je nastao ciklus Lokvanji koji se sastoji od 250 slika. Prema nekim podacima pretpostavlja se da je Mone bolovao od katarakte, pa je i to uticalo na izgled slika. Danas se slike nalaze u različitim muzejima, a neke su i u privatnom vlasništvu ljubitelja umetnosti.

Klod Mone je svakako jedna od najznačajnijih figura savremenog slikarstva, a njegovo stvaralaštvo ne prestaje da iznova impresionira sve poštovaoce njegovog dela.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.