„Crni labud” za početak Mostre

Izvor: Politika, 31.Avg.2010, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Crni labud” za početak Mostre

U konkurenciji za „Zlatnog lava” dvadeset i dva filma, plus film iznenađenja, a na čelu žirija je Kventin Tarantino

Od našeg specijalnog izveštača

Venecija, Lido – Svetskom premijerom psihološkog trilera „Crni labud” američkog reditelja Darena Aronofskog, sa Natali Portman i Milom Kunis u glavnim ulogama, večeras u Sali Grande svečano počinje 67. Venecijanski festival, najstarija filmska smotra na svetu.

Aronofski („Pi”, „Rekvijem >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za snove”, „Fontana života”) je 2008. godine u Veneciji dobio „Zlatnog lava” za film „Rvač” sa Mikijem Rurkom u glavnoj ulozi i tako postao tek treći Amerikanac kojem je to pošlo za rukom. Njegov „Crni labud” govori o rivalitetu dve balerine u baletskoj trupi iz Njujorka, o Nini (Portman) i Lili (Kunis), o njihovom komplikovanom odnosu, kao i o Nininom istraživanju mračne strane ličnosti dok se bori za objedinjenu ulogu Belog i Crnog labuda u čuvenom baletu „Labudovo jezero” koji treba da režira Tomas Liroj (Vinsent Kasel).

Ovakvim svečanim otvaranjem festival je ponovo obezbedio velike zvezde za čuveni crveni tepih na Lidu, po kojem će do 11. septembra šetati autori i protagonisti čak 79 svetski premijernih filmova iz 34 zemlje sveta. Po običaju, najviše je italijanskih – čak 41, a slede zatim 19 američkih, 11 francuskih, po sedam japanskih i kineskih. Broj filmova na ovogodišnjoj Mostri, naravno, daleko je veći, ali su mnogi od njih svoje svetske premijere imali na svom domaćem terenu. Među njima i „Cirkus Kolumbija” bosanskohercegovačkog reditelja Danisa Tanovića sa Mikijem Manojlovićem i Mirom Furlan, koji je premijerno bio prikazan u Sarajevu, a u Veneciji će biti viđen 5. septembra u paralelnom programu „Dani autora”.

Glavna euforija ipak je rezervisana za glavni festivalski program i trku za „Zlatnog lava”, u kojoj ove sezone učestvuju 22 filma – šest iz SAD, četiri iz Italije, tri iz Francuske, dva iz Japana i po jedan iz Rusije, Španije, Čilea, Kanade, Grčke, Kine i Nemačke, o čijim će vrednostima većati žiri na čelu sa brbljivim i uvek nepredvidivim Kventinom Tarantinom, koji će šefovati članovima poput Gabrijela Salvatorea, Arnoa Deplešena i Giljerma Arijage (!). S obzirom na to da je u konkurenciji za nagrade i jedan od Tarantinovih idola – japanski reditelj Takeši Miike sa filmom „13 atentatora”, mnogi su skloni da se unapred klade u to ko će biti ovogodišnji venecijanski pobednik. Kako bilo, tek Miikeu u glavnom takmičarskom programu društvo će ovih dana praviti, između ostalih, i Jirži Skolimovski, Tom Tikver, Abdelatif Kešiš, Vinsent Galo, Sofija Kopola, Aleksej Fedorčenko, Fransoa Ozon, Aleks de Iglesija, Pablo Larin, Džulijen Šnabel...

– Posredi je najmlađa konkurencija u istoriji festivala, kaže festivalski direktor Marko Miler. – To je dokaz nove i dinamične vrste filmova koji se proizvode. Prosečna starost reditelja je 47 godina, a da smo u penziju poslali 78-godišnjeg Montija Helmana, koji se takmiči sa trilerom „Put za nigde”, prosek bi bio 45 godina – našalio se Miler.

Velika uzbuđenja, tvrdi festivalski čelnik, očekuju se i među filmovima koji se prikazuju u glavnom programu van konkurencije. Već prvog festivalskog dana biće prikazan i najnoviji film Roberta Rodrigeza „Machete”, retroakcioni triler sa Denijem Trejom, Džesikom Albom, Robertom de Nirom i Stivenom Sigalom u glavnim ulogama. Našlo se tu mesta i za film „ Grad” glumca i reditelja Bena Afleka, ali i za njegovog brata Kejsija, koji će na Lidu predstaviti dokumentarac „Još uvek sam ovde” i tako se pridružiti legendarnom Martinu Skorsezeu i njegovom dokumentarnom filmu „Pismo Eliji” posvećenom Eliji Kazanu. Van konkurencije biće viđen i film majstora strave Takešija Šimizua „Šok lavirint 3D”.

Nagrada „Zlatni lav” za životno delo već 3. septembra biće uručena legendarnom hongkonškom reditelju Džonu Vuu, a poseban omaž program biće priređen nedavno preminulom velikanu sedme umetnosti, glumcu i reditelju Denisu Hoperu. Ovim povodom biće prikazan i „Poslednji film”, koji je Hoper snimio pre antologijskog filma „Goli u sedlu”, ali je tada prošao nezapaženo i od publike i od kritike.

Najstariji svetski filmski festival, koji još nazivaju „Stara dama”, ove godine će pohoditi Džesika Alba, Natali Portman, Frida Pinto, Mišel Vilijams, Ben i Kejsi Aflek, Dastin Hofman, Viljem Dafo..., a posle svečane ceremonije dodele nagrada, 11. septembra, zatvoriće ga nova filmska adaptacija Šekspirove „Bure” u režiji Džuli Tejmor. Srpskih filmova ni na 67. Mostri nema.

-------------------------------------

Solidarnost sa Džafarom Panahijem

Još uvek se ne zna da li će iranski reditelj Džafar Panahi, koji je nedavno pušten iz zatvora, u kojem je boravio sa svojom porodicom zbog neposlušnosti prema vlastima, stići večeras na svečano otvaranje programa „Dani autora”, na kojem je trebalo da prisustvuje kao autor kratkog filma „Harmonika”. Pre dva dana Panahi je u Iranu izjavio da veruje da će mu biti omogućeno da prisustvuje svetskoj premijeri svog novog dela u Veneciji, u kojoj je pre 10 godina osvojio „Zlatnog lava” za film „Krug”. Direktor programa Đorđo Goseti zajedno sa svojim saradnicima, medijima je uputio pismo solidarnosti sa Panahijem, uz podsećanje da je autoru uvek mesto uz sopstveni film, u prirodnom okruženju i u društvu svojih kolega reditelja iz celog sveta.

Dubravka Lakić

objavljeno: 01.09.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.