Izvor: Politika, 17.Avg.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crni dani za časopise

Ugledne publikacije iz kulture, književnosti i umetnosti ovih dana dobile ugovore iz Ministarstva kulture, sa znatno manje novca od očekivanog, što ih primorava na puko preživljavanje ili nestanak

Časopisi za umetnost i kulturu, poput „Gradine”, „Mostova” ili „Književnih novina”, ovih dana dobili su ugovore iz Ministarstva kulture, po kojima će za ovu godinu dobiti mahom po 300.000 dinara za izdavanje svojih uglednih glasila, što jedva >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pokriva najosnovnije troškove. Časopis „Savremenik” nije dobio ni dinara na konkursu koji je ministarstvo raspisalo početkom prošle godine, dok je primera radi, renomirana kruševačka „Bagdala” dobila 80.000 dinara.

Prema rečima Zorana Pešića Sigme, glavnog urednika „Gradine”, iz Ministarstva kulture još nije stigla potvrda kada će ovaj novac definitivno biti i uplaćen, a suma jedva da je dovoljna za štampu.

– „Gradinu” finansira i grad Niš, ali i on trenutno izgleda nema mogućnost da nam izađe u susret. Mi treba da objavimo tri broja do kraja godine. Trenutno, imamo dva rešenja: ili da javimo autorima da povuku svoje tekstove ili da ne isplatimo honorare. Ni jedno ni drugo rešenje nije dobro – ističe Zoran Pešić.

Pešić kaže da je materijal za tri broja časopisa već pripremljen, jedan se bavi internacionalnim temama, dok je drugi kompletno posvećen grčkoj kulturi, a bilo je planirano da bude objavljen pred predstojeći sajam knjiga, na kojem će počasni domaćin biti Grčka.

– Sve je već spremno, nešto je u fazi lekture, nešto u fazi preloma, ali sa sredstvima sa kojima raspolažemo teško da će to biti izvodljivo. Možda jednostavno svi treba da sačekamo da prođe svetska ekonomska kriza – zaključuje Zoran Pešić.

Drinka Gojković, urednica „Mostova”, kaže da država koja nema ekonomiju, ne može da ima ni kulturu. Gojkovićeva još ne zna kada će dobiti novac, tako da, u skladu sa neizvesnim stanjem, planira izdavanje, kako kaže, tanušnog dvobroja, bez plaćanja honorara, a čitaoce najčešće upućuje na sajt „Mostova”.

– Postoji i varijanta da do kraja godine objavimo jedan veći broj. Donekle razumem ministra Bradića, država izgleda nema novca. Sećam se i početka devedesetih godina prošlog veka, kada su mi iz Ministarstva kulture poručivali: „Gospođo, zatvorite list, i vama i nama će biti lakše”. Izgleda da je jedino u vreme 50 godina komunističkog mraka sijalo svetlo za kulturu. Ja sam na uredničko mesto došla kasnije – kaže Drinka Gojković.

Srba Ignjatović, glavni urednik časopisa „Savremenik”, kaže da već dve godine nije dobio ni dinara na konkursu Ministarstva kulture.

– Praktično je napravljena seča časopisa. Tako drastične mere nisu se događale ni u vreme sankcija, vodila se kakva-takva briga da periodika preživi. Pošto nam je i mreža biblioteka prilično jadna, samo mali broj njih može da otkupi časopise – kaže Srba Ignjatović.

Ignjatović se priseća da su i gimnazije ranije posvećivale pažnju uglednim glasilima iz kulture, a njegova je bila pretplaćena na „Književnost”, „Letopis” i „Vidike”. Poznato mu je da je u poslednje vreme samo Deveta beogradska gimnazija uzimala časopise, a onda je i ona odustala.

– Možda neko smatra da to više nije atraktivno, ali periodika je veoma značajna kao mera jednog vremena. „Savremenik” je jedan od dva najstarija časopisa. Razumem smanjenje novca, ali potpuno uskraćivanje novca je strašno. Uvek je bilo teško, ali ne razumem da ne mogu da ne dobijem bar siću od novca. Sa sićom bih mogao da plivam, uz uobičajenu pomoć sponzora i donatora – ističe Ignjatović i napominje da novca uvek ima, ali kada je u pitanju podsticanje masovne kulture, kao što je „Egzit”, koji je komercijalna manifestacija i koji na svu zaradu nije obavezan da plaća PDV.

U novom broju „Savremenika”, Ignjatović se u uvodnom tekstu časopisa obratio čitaocima sa apelom za novčanu pomoć:

„Čak i pod sankcijama uspevali smo da isplaćujemo makar i simbolične honorare, prevodiocima, pre svega. Bilo je to moguće zahvaljujući pomoći Ministarstva kulture Srbije: otkupu primeraka za gotovo sve biblioteke" Budimo jasni: „preki sud” je radio i časopis osudio na smrt. Ministri dolaze i odlaze. Nema tog kome nismo ugledali leđa. Oni ponjave od ljudske kose (4,5 tona), kao umetnost, šalju na Bijenale, u Veneciju. Svoje „bestselere” prevode o državnom trošku a pare za uzvratni deo trampe, prevode stranih knjiga, dodeljuju opet sebi”, kaže, između ostalog, u apelu za pomoć Srba Ignjatović.

-----------------------------------------------------------

Dobitnici na konkursu

Na konkursu za finansiranje časopisa u Ministarstvu kulture, sledećim publikacijama je odobren novac: „Orchestra” iz Beograda (400.000 dinara), „Ju film danas” iz Novog Sada, 100.000 dinara, „Bagdala”, iz Kruševca, 80.000 dinara, Beogradski književni časopis (300.000), Godišnjak Srpskog PEN centra (100.000) dinara, „Gradac”, (400.000) dinara, Gradina, Niški kulturni centar (300.000), „Zlatna greda”, Novi Sad (400.000), „Zograf”, Institut za istoriju (80.000), „Istočnik”, Beograd (300.000), „Književne novine”, Udruženje književnika Srbije, Beograd (300.000), „Književni list”, Beograd (300.000), „Književni magazin” (400.000) dinara, „Koraci”, Kragujevac (300.000), LUDUS (500.000), „Mostovi” (300.000), „Novi zvuk”, Fakultet muzičkih umetnosti, Beograd (200.000), „Novi filmograf”, Beograd (100.000), „Pismo”, Zemun (400.000), „Povelja”, Kraljevo (300.000), „Polja”, Novi Sad (400.000), „Reč”, Beograd (300.000), „Sveske”, Pančevo (200.000), „Severni bunker”, Kikinda (200.000), „Scena”, Sterijino pozorje, Novi Sad (300.000).

-----------------------------------------------------------

Ima i zadovoljnih

Među urednicima književnih časopisa ima i zadovoljnih. Tako Laslo Blašković, direktor novosadskih „Polja”, kaže da još nije upoznat sa sumom novca koju je dobio od Ministarstva kulture (400.000 dinara), ali da uspeva da objavljuje časopis prevashodno zahvaljujući novcu koji dobija iz gradske kase Novog Sada. Stevan Bošnjak, urednik niškog časopisa „Unus mundus”, kaže da uopšte ne prati da li stiže novac iz ministarstva, jer uvek uspeva da nađe sredstva.

– „Unus mundus” objavljuje i knjige koje su otkupljene za biblioteke. Redakcija časopisa je internacionalna. Od grada dobijam dovoljno za štampu i trenutno imam autorskih priloga za sledećih pet godina. Imam i dobru saradnju sa bibliotekama, recimo, Biblioteka grada Beograda otkupljuje po 50-60 brojeva časopisa – kaže Stevan Bošnjak. Njegova praksa je, kako napominje, da autorima ne plaća honorare.

Stanko Stamenković

[objavljeno: 18/08/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.