Čongor i Tunde, prva premijera u sezoni Novosadskog pozorišta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Nov.2011, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čongor i Tunde, prva premijera u sezoni Novosadskog pozorišta

NOVI SAD -

Novosadsko pozorište Ujvideki sinhaz sutra uveče će, kao prvu premijeru u novoj sezoni, odigrati predstavu "Čongor i Tunde", rađenu po delu poznatog mađarskog pesnika iz 19. veka Mihalja Verešmartija.

Predstavu je režirao Đerđ Hernjak na osnovu scenarija i adaptacije Kate Đarmati, a glavne uloge tumače Tamaš Hajdu i Gabrijela Crnković, rekao je Hernjak na današnjoj konferenciji za novinare.

"Komad je prilično težak, ima 160 strana u stihu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pa je Đarmati imala složen zadatak da ga adaptira za scenu i prilagodi ovom vremenu. Verešmarti je delo napisao kao narodnu bajku, a mi smo želeli da ona bude više od toga, da ima čak i političku notu, naravno ne u dnevnopolitičkom smislu te reči".

Prema njegovim rečima sve je na neki način politika, pošto se ona stalno bavi nama i umnogome zavisimo od odluka političara, pa i pozorišna predstava mora da ima političku notu.

"Čongor i Tinde" je ne samo ljubavna priča, već potraga sa smislom života, za istinskim kontaktima s drugim ljudima, vapaj za istinom, priča o upornosti, istrajnosti i doslednosti, navodi se u katalogu.

Glavni junak Čongor traži svoju ljubav, sreću, svoju drugu polovinu i nalazi je u vili Tinde, koja je došla na zemlju iz istih razloga, jer smatra da je ljubav pravi smisao života.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prva premijera u sezoni Novosadskog pozorišta

Izvor: S media, 09.Nov.2011

Novosadsko pozorište Ujvideki sinhaz predstaviće sutra predstavu "Čongor i Tunde", po režiji Đerđa Hernjaka. ..Novosadsko pozorište Ujvideki sinhaz sutra veče će, kao prvu premijeru u novoj sezoni, odigrati predstavu "Čongor i Tunde", rađenu po delu poznatog mađarskog pesnika iz 19. veka...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.