Čitač Radio Beograda 2, najčitanije strane knjige u 2019. godini

Izvor: RTS, 09.Jan.2020, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Čitač" Radio Beograda 2, najčitanije strane knjige u 2019. godini

Dragana Kovačević, urednica emisije "Čitač" Radio Beograda 2 odabrala je najčitanije strane knjige u 2019. godini. Emisija je kolažnog tipa, ali je njena osnovna koncepcija – priča o svetskoj književnosti.
1. Guzelj Jahina "Deca Volge" ("Samizdat B92")
Ruska spisateljica tatarskog porekla, napisala je samo dva romana: "Zulejha otvara oči" i "Deca Volge", i za oba dobila važne ruske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nagrade.

Roman "Deca Volge" početkom decembra 2019. ovenčan je najznačajnijom književnom nagradom u Rusiji - "Velikom knjigom". Knjiga "Deca Volge" bavi se sudbinom Nemaca koje je u jedan deo Rusije svojevremeno naselila Katarina Velika. 
2. Jevgenij Vodolazkin "Brizbejn" ("Službeni glasnik")

U svet književnosti Vodolazkin je ušao romanima "Solovjov i Larinov" i "Lavr", potom knjigom "Avijatičar", do najnovije "Brizbejn".
Jedna tema je važna za sve pomenute romane - vreme. "Vreme je privremeno, ono je samo ostrvce u večnosti, a duša boravi upravo u njoj", kaže Vodolazkin.
3. Peter Handke "Veliki pad" ("Laguna")

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost u 2019.  je Peter Handke. Nakon svih polemika, strasti su se stišale i sada na miru možemo da čitamo njegove knjige. Najnovija je "Veliki pad" i obuhvata jedan dan u životu ostarelog glumca. Roman je i analiza našeg vremena.

Peter Handke je svojim knjigama i tekstovima i ranije izazivao buru negodovanja u evropskim medijima i javnosti. Često pod svojevrsnim "sankcijama", predstave su mu retko izvođenje na pozorišnim scenama Evrope, a knjige suptilno sklanjane sa polica knjižara. Ipak, ostao je svoj, uprkos svemu.
4. Mišel Uelbek "Ne mirim se" (Lična antologija 1991-2013) ("Booka")

Francuski pisac Mišel Uelbek nemirna je savest sređenijeg dela čovečanstva. Uvek je u sukobu sa društvom, kritikom, čitaocima.

Mišel Uelbek sebe doživljava kao pesnika i do poezije mu je stalo, uprkos milionskim tiražima romana i nagradi "Gonkur".
U antologiji koju je sam priredio našle su se 132 pesme. U ovim stihovima ima lirizma u obilju, a Uelbekovog čuvenog cinizma ovde nema.
5. Haruki Murakami "Pisac kao profesija" ("Geopoetika")

Usamljenost i nedostattak ljubavi teme su kojima se japanski pisac Haruki Murakami najčešće bavi u svojim romanima.
Uprkos popularnosti, ličnost Harukija Murakamija je skrivena, o njemu se malo zna i sam je veliki usamljenik. Autobiografska knjiga "Pisanje kao profesija" važna je za njegove čitaoce i razotkriva nam njegov život i poetiku. U 12 poglavlja knjige, Murakami iskreno i duhovito govori o pisanju i potrazi za snovima. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.