Izvor: RTS, 05.Jun.2021, 15:35

"Čitač" BDP-a otvorio 25. izdanje festivala "Bez prevoda"

Predstavom "Čitač" Beogradskog dramskog pozorišta, sinoć je u Užicu počeo 25. pozorišni festival "Bez prevoda", smotra najboljih regionalnih pozorišnih ostvarenja u protekloj godini, koje će se nadmetati za jednu od devet nagrada Ardalion.
Umesto u novembru prošle godine, zbog pandemije, festivalsku zavesu podiglo je Beogradsko dramsko pozorište sa "Čitačem" u junsko predvečerje. Pred užičkom publikom predstaviće se i sarajevsko Narodno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pozorište predstavom "O medvjedima i ljudima", zatim "Putujuće pozorište Šopalović" JDP-a, "Radnička hronika" subotičkog Narodnog pozorišta i koprodukcija "Upotreba čoveka" Novog tvrđava teatra iz Novog Sada.

"Na razne načine, raznim putevima i o raznim temama, govore zapravo o onome u čemu smo svi danas, a to je kako smo, šta radimo i kako se osećamo i kako odlučujemo onda kada je teško. Vreme je straha i podviga, kažu selektori festivala koji nam je potreban, pa i u nešto kraćem izdanju", kaže Bojan Munjin, koselektor Festivala.
Zoran Stamatović, koselektor i direktor Festivala ističe da je to iz ovih otežavajućih okolnosti, nemogućnosti produkcije da iznedri predstave koje su vredne prisustva na festivalu pre svega, a zatim i mogućnosti da se sagledaju neke koje su možda i mogle, ali nisu se desile.
Početak i ovog festivala obeležila je izložba fotografija Radovana Baje Vujovića, na kojima su zabeleženi atraktivni trenuci iz predstava prethodne festivalske selekcije.
U svom jubilarnom 25. izdanju, užički festival bi trebalo da bude svečan i slavljenički, kažu selektori. U međuvremenu, svet se okrenu na glavu i zato, umesto slavlja, užički festival želi da odgovori ovom nesrećnom vremenu: još smo živi i još smo tu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.