Izvor: Blic, 10.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ćilibar - ukras koji leči

Ćilibar - ukras koji leči

Perle, maske, ukrasi i, možda najzanimljivije, dve pločice sa urezanim scenama na kojima su Herakle, borba sa varvarima, sfinge i konjanik, to je ono što ćete, između ostalog, imati prilike da vidite na izložbi 'Magija ćilibara' koja se otvara večeras u 19 sati u Atrijumu Narodnog muzeja.

Većina eksponata potiče iz kneževske grobnice u Novom Pazaru, koja se smatra jednim od najznačajnijih nalazišta ovog posebnog vida prirodne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << smole u svetu.

Posetiocima ove izložbe, Narodni muzej će povodom 10. maja, Dana Narodnog muzeja, podeliti 200 karata za premijeru filma 'Da Vinčijev kod'. Izložba 'Magija ćilibara' obuhvata predmete od ćilibara iz arheoloških zbirki Narodnog muzeja, Gradskog muzeja u Vršcu, Muzeja u Budvi, iz Berana, Muzeja Vojvodine u Novom Sadu, Muzeja Ras u Novom Pazaru, Muzeja Srema u Sremskoj Mitrovici, muzeja u Prištini, Užicu, Šapcu, Loznici... Eksponati datiraju od drugog milenijuma pre naše ere do 15. veka.

Reč 'ćilibar' je balkanski turcizam persijskog porekla, a označava ono što privlači slamu, trunje, insekte... Osim lekovitih i magijskih svojstava, nauka je utvrdila da ćilibar može da balsamuje živo tkivo. Autori izložbe ćilibara priređene povodom Dana Narodnog muzeja jesu prof. dr Aleksandar Palavestra i viši kustos Vera Ristić.

M. Marjanović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.