Christies održao najuspešnije letnje ”ruske licitacije” u istoriji

Izvor: Vostok.rs, 14.Jul.2014, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Christie's održao najuspešnije letnje ”ruske licitacije” u istoriji

14.06.2014. -

Aukcijska kuća Kristi naziva licitacije završene u ponedeljak najuspešnijim ”ruskim licitacijama” u svojoj istoriji. Ukupna zarada je iznela 24 miliona finti sterlinga.

Šest slika je prodato za preko milion funti sterlinga (svaka), dok je par vaza Carske porcelanske fabrike bio prodat za 662,5 hiljade, premašivši procenu dva puta. Neviđena borba vodila se za portrete Borovikovskog, radove Nikolaja Reriha, retki ruski porcelan, sliku Biserna džamija >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << u Agri Veraščagina — sve to govori o tome da toliko raznovrsno tržište i dalje pokazuje odlične rezultate — istakao je međunarodni direktor departmana ruske umetnosti kuće Kristi Aleksej Tizenhauzen.

Top predmet na licitaciji bila je slika Vasilija Vereščagina Biserna džamija u Agri, prodata za rekordnih za umetnika 3,66 miliona funti sterlinga pri početnoj vrednosti od 1-1,5 milion.

To je vrlo zanimljiv rad. Umetnik je neobično predstavio mermer — on je sasvim živ, sa ”šarama”, odbija svetslost, istakao je ranije Tizenhauzen u razgovoru za RIA Novosti.

Slika Vladimira Borivikovskog Portret grofice Ljubov Iljinišne Kušelove, rođene Bezborodko, sa decom Aleksandrom i Grigorijem, prodata je za skoro 3 miliona funti sterlinga. Preliminarna vrednost rada naslikanog 1803. godine bila je mnogo manja od konačne cene — svega 50-70 hiljada funti sterlinga.

Na trećem mestu po dobijenoj ceni bio je još jedan rad Borovikovskog — Potret kneza Petra Vasiljeviča Lopuhina, prodat za 2,15 miliona funti sterlinga uz ”skromnu” procenu od 40-60 hiljada. Čitava kolekcija umetnika predstavljena na ovoj licitaciji dostigla je 7,95 miliona funti sterlinga.

Rad Aristraha Lentulova Pejzaž sa mostom. Kislovodsk bio je prodat za 1,76 miliona funti sterlinga, uprkos očekivanjima nije postao top-predmet i zauzeo je tek 4. mesto na spisku lidera. Početna vrednost slike naslikane 1913. godine je iznosila 1,5-2,5 miliona funti sterlinga. Rad je naslikan u periodu važnom za Lentulova, kada je umetnik počeo da spaja tehniku zapadnog kubofuturizma sa tradicionalom ruskom tematikom.

Novi i stalni kolekcionari su se borili za radove koji se ranije nisu pojavljivali na tržištu, među kojima su dela iz kolekcije kneza Ivana Obolenskog, koji su zaradili od prodaje 8 miliona funti sterlinga i zbirku predmeta od porcelana iz važne evropske kolekcije koja je bila prodata za preko milion funti. Reputacija aukcijske kuće Kristi koja nudi na aukcijama umenička dela visokog kvaliteta nastavlja da jača — dodao je Tizenhauzen.

Izvor: Glas Rusije    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.