Četiri rediteljke u trci za Zlatnu palmu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Maj.2011, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četiri rediteljke u trci za Zlatnu palmu

KAN -

Filmovi četiri rediteljke takmičiće se ove godine za Zlatnu palmu filmskog festivala u Kanu svojim beskompromisnim pogledima na seks, nasilje i porodični život.

Francuska glumica i rediteljka Mejven Le Besko predstaviće danas treći od četiri filma žena-reditelja koji se nalaze među 20 filmova u konkurenciji za najveću nagradu festivala - rekordan broj budući da prošle godine nijedna rediteljka nije bila predstavljena u Kanu, preneo je Frans pres.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Njena drama "Policija" (Poliss) pruža sumoran pogled na porodicu, kako bogatašku tako i porodice siromašnih izbeglica.

Francuska rep zvezda Džoi Star glumi u filmu koji prati tim policajaca za zaštitu dece koji su svi blisko vezani gubicima u ratu protiv zlostavljanja dece i maloletničkog kriminala.

Mejven, koja u filmu glumi fotografa, provela je nedelje sa policijskim timom za zaštitu dece kako bi razumela njihove užase, frustracije i probleme sa kojima se suočavaju na poslu.

"Ono što sam napisala zasnovano je na pričama koje sam videla i koje su mi policajci ispričali", rekla je ona.

Još eksperimentalniji film je "Uspavana lepotica" (Sleeping Beautiy), prvenac australijske spisateljice Džulije Li o studentkinji koja drogirana ispunjava seksualne fantazije starijih muškaraca.

Britanski list "Dejli telegraf" nazvao je glumu Emili Brauning "neustrašivom" u filmu koji "u jednakoj meri užasava, proganja i intrigira" i koji "muškarac ne bi mogao da snimi".

Prvi "ženski" film prikazan na ovogodišnjem Kanu bilo je ostvarenje "Moramo da razgovaramo o Kevinu" (We Need to Talk About Kevin) sa oskarovkom Tildom Svinton koja glumi majku tinejdžera koji izazove pokolj u školi.

Glumačka ekipa filma "Moramo da razgovaramo o Kevinu" i rediteljka Lin Remzi

Škotska rediteljka Lin Remzi rekla je da je film, zasnovan na bestseleru Lajonela Šrivera, pokušao da pruži uvid u odgovornost koju roditelji osećaju za dela svoje dece ali i krivicu koja muči čak i "normalne" majke.

Kritičari su juče bili podeljeni oko filma, ali su se saglasili da je izvedba Svintonove bila izvanredna.

U utorak, Japanka Naomi Kavase pojaviće se treći put u Kanu, sada sa svojim filmom "Hanezu" čija je radnja smeštena u Asuka regiju koja se smatra mestom rođenja japanske kulture.

Kanski festival, 64. po redu, biće zatvoren 22. maja proglašenjem pobednika i dodelom nagrada.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Režiserke u trci za Zlatnu palmu

Izvor: B92, 13.Maj.2011

Filmovi četiri režiserke takmičiće se ove godine za Zlatnu palmu filmskog festivala u Kanu svojim beskompromisnim pogledima na seks, nasilje i porodični život...Francuska glumica i režiserka Mejven Le Besko predstaviće treći od četiri filma žena-reditelja koji se nalaze među 20 filmova u...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.