Cela bivša Juga tuguje za Arsenom

Izvor: Blic, 18.Avg.2015, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cela bivša Juga tuguje za Arsenom

Mnogi su Arsena Dedića širom bivše Jugoslavije osećali kao svoga o čemu svedoči izveštavanje medija iz celog regiona koji Arsenovu smrt tretiraju kao najvažniju, a zasigurno i najtužniju, vest dana.

Hrvatska:

Portal Index.hr dao je detaljnu i živopisnu Arsenovu biografiju, od rođenja u siromašnoj porodici (oca srpskog pravoslavca i majke Hrvatice koja je po udaji prešla u pravoslavlje i koju je Arsen kasnije opismenio) i anegdote kako je dobio ime >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << do uspona na muzičkoj sceni.

Sajt 24sata postavio je video u kome je Arsen stihovima objasnio smrt.

Jutarnji list ocenio je da "većeg od Arsena nismo imali" a bavio se i prekrasnom ljubavnom pričom Arsena i Gabi Novak.

Tportal je citirao Arsenove kolege koje su ga ocenile "ranjivim" i "bliskim" uz napomenu da će Tereza Kesovija svoj koncert u Dubrovniku posvetiti njemu.

Bosna i Hercegovina:

Kratku vest o Arsenovoj smrti na naslovnici svog portala doneo je Dnevni avaz, vodeći dnevni list u BiH.

Popularni portal Klix.ba ističe da je Arsen "napisao, skladao i izveo mnoge dojmljive ljubavne i misaone pjesme te je svojim izvornim stilom stekao mnogobrojne poklonike".

O Arsenovoj smrti na svom portalu izvijestio je i Radio Sarajevo. "Tijelo ovog muzičkog velikana, nažalost, nije izdržalo", piše Radio Sarajevo, opisujući Arsena kao jednog od najcjenjenijih hrvatskih skladatelja, književnika, prevoditelja, pjesnika i kantautora a Amir Misirlić je svoj nekrolog naslovio "Brzim preko Bosne - pa u vječnost".

Pod naslovom "Izgubio životnu bitku: Umro Arsen Dedić" o smrti legendarnog kantautora u kratkom tekstu na svom portalu izvijestile su i banjalučke Nezavisne novine i ponovo objavile intervju sa Arsenom iz 2012.

Crna Gora

Dnevni list Vijesti na naslovnici svog portala takođe je javio o Arsenovoj smrti: "Osnovno određenje mu je bila muzika, ali spajajući je s poetskim prirodno je stigao do vlastitog kantautorskog govora, koji ga je najviše i obilježio" i objavio intervju sa muzičarem iz 2007.

Radio-televizija Crne Gore izvestila je da se radilo "o jednom od najcjenjenijih hrvatskih muzičara, književnika, prevodilaca, pjesnika i kantautora", i "jednom od utemeljivača šansone u Hrvatskoj" i prenela poruku iz telegrama saučešća ministra kulture Pavla Goranovića: "Arsenove melodije nadjživjeće decenije".

Slovenija

Veliki prostor Arsenova smrt dobila je i u medijima u susednoj Sloveniji. Državna televizija RTV Slovenija opisuje Arsena kao "izuzetno plodnog umetnika" i ističe da je "Dedić u Sloveniji poznat i kao interpretator pesme 'Pegasto dekle' Jure Robežnika", poznatog slovenačkog kompozitora i pijaniste.

Arsenova smrt među udarnim je vestima i na naslovnici slovenskog portala 24ur. "Dedić je bio jedan od najznamenitijih hrvatskih kompozitora i kantautora, a istovremeno je bio i književnik, prevodilac i pesnik", piše 24ur i napominje da je Dedić za svoja umetnička dostignuća dobijao odlikovanja i u Jugoslaviji i u nezavisnoj Hrvatskoj.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jedan dan u životu Arsena Dedića

Izvor: Blic, 18.Avg.2015

U avgustu 1968. Arsen Dedić bio je gost-autor rubrike "Radni dan" u magazinu "Čik". Zapis je skoro u potpunosti posvetio misterioznoj devojci u koju je tada 30-godišnji muzičar bio ludo zaljubljen...Portal Index.hr preneo je dnevnički zapis Arsena Dedića, "Muzika i miris mora", zanimljivu crticu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.