Čeka nas bolja budućnost

Izvor: Glas javnosti, 24.Okt.2009, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čeka nas bolja budućnost

Ono što se u pozorišnim krugovima šuškalo već nekoliko meseci, konačno je zvaničnu potvrdu dobilo preksinoć u kasnim poslepodnevnim satima. Naime, na redovnoj sednici Vlade Srbije odlučeno je da novi direktor beogradskog nacionalnog teatra bude diplomirani pozorišni i radio reditelj Božidar Đurović.

- Iako je period do ovog naimenovanja trajao neuobičajeno dugo, veoma sam zadovoljan što je kuća za to vreme, ipak, funkcionisala bez ikakvih vidljivih problema - kaže za Glas >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << javnosti gospodin Đurović, doskorašnji v. d. upravnika Narodnog pozorišta i nekadašnji direktor Drame te kuće.

- Takođe, u tom periodu uspeli smo da ostvarimo deo plana koji se tiče smanjenja broja zaposlenih, a vratili smo i deo duga. Verujem da ćemo naredne godine biti solventni, odnosno da će kuća bolje poslovati nego do sada. Naravno, na tom putu biće još bolnih rezova, jer broj zaposlenih mora da bude sveden na 736 jer je to brojka koju od nas zahteva Ministarstvo kulture - kaže Đurović i najavljuje da svi zaposleni u Narodnom pozorištu uskoro mogu da se nadaju boljoj budućnosti.

- Kada u to ne bih verovao, ne bih ni konkurisao za ovo mesto. Želim da svoje dvadesetogodišnje rediteljsko iskustvo, kao i prilično dugo iskustvo na rukovodećim funkcijama podredim, verujem, uspešnijim danima Narodnog pozorišta. Međutim, sve to neće biti baš tako jednostavno izvesti, a da bi se to i ostvarilo, potrebno je imati dobar tim, podršku države i ozbiljno učešće Upravnog odbora u rukovođenju kućom. Kada je u pitanju reorganizacija pozorišta, oformićemo jedan novi menadžment koji će više brinuti o ekonomiji, a želimo i da na našim scenama maksimalno budu upotrebljeni ozbiljni umetnički i vanumetnički resursi kuće. Takođe, očekuje nas i smanjenje administracije, ali će kuća, u cilju negovanja umetničkih zanata, trajno biti otvorena za selektivno angažovanje umetnika.

Đurović je najavio da će u narednom periodu na scenama Narodnog pozorišta, pored predstave „Kod kuće, Kabul“, biti izvedene još tri premijere. Za Dan pozorišta, 22. novembra sprema se postavka „Hasanaginice“ Rastislava Kambaskovića u režiji Ivane Dragutinović i pod dirigentskom palicom Mladena Jagušta, 26. decembra biće održana premijera Nušićevog „Pokojnika“ s rediteljskim potpisom Egona Savina, dok je 19. februar 2010. godine rezervisan za Euripidovu tragediju „Bahantkinje“ u režiji Stafana Valdemara Holma.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.