Časovi filmske umetnosti u ruskim školama

Izvor: Vostok.rs, 20.Jan.2013, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Časovi filmske umetnosti u ruskim školama

20.01.2013. - 100 najboljih filmova – naziv novog predmeta

100 najboljih filmova – to je naziv novog fakultativnog predmeta u ruskim školama. Njegovi razrađivači su dva ministarstva. Jedno od njih - ministarstvo kulture je formiralo spisak ruskih filmova iz 20. veka. Drugo – ministarstvo obrazovanja razrađuje strategiju njegovog proučavanja.

Ideju proučavanja u školama najboljih ruskih filmova je dao poznati ruski filmski reditelj Nikita Mihalkov. Međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << spisak su sastavljali putem otvorenog glasanja na internetu. Svako je mogao da predloži tri ruska, a pored toga, tri strana filma, odgovarajući na pitanje: da li želite da vaše dete uči u školi filmsku umetnost? Eksperti iz Ministarstva kulture su izvršili selekciju podataka, zatim predložili naručiocu – Ministarstvu obrazovanja RF taj spisak. Prema mišlenju ministra obrazovanja Dmitrija Livanova, projekt školskog fakultativnog predmeta 100 najboljih filmova veoma je aktuelan, evo zašto.

- Danas se povećava jaz između kulturnih osnova starije generacije i dece, mladih. Usled informativne revolucije naglo se povećao obim potencijalno pristupačnih za decu i tinejdžere informacija, često roditelji i školski profesori nisu upoznati s onim materijalom, od kojeg njihova deca postaju zrelija. Postoji veliki rizik neslaganja kanonskih primera kulture za različite generacije.

Inače, fakultativna filmska umetnost nije nova za ruske, a čak i sovjetske škole. Ministar Livanov, naprimer, ispričao je da je proučavao takav neobavezni predmet kada je bio učenik, tamo je on gledao filmove mađarskog reditelja, dobitnika Oskara, Ištvana Saboa. Ministar kulture Vladimir Medinski je rekao da su mu poznate mnoge moskovske škole gde ima neobavezan filmski tečaj. Potrebno je samo širiti takvu praksu. U vezi sa ruskom stotinom je Vladimir Medinski rekao.

- To nije spisak najboljih filmova, nije to ruski Oskar – to je presek jedne od najvažnijih umetnosti. Želimo da učenik stekne predstavu o razvoju te umetnosti. Na tom spisku ima filmova, koje dete neće gledati samo, jer je potrebno objašnjavati, šta je u filmu novo, genijalno. Oklopnjača Potemkin Ajzenštajna, Andrej Rubljov Tarkovskog, Idi i gledaj Klimova – teški su filmovi, ali je veoma korisno da ih učenici znaju i razumeju.

Međutim, Ministarstvo obrazovanja je planiralo  taj predmet za 6.-7. razrede škole, odnosno, za decu 12-13 godina starosti, dok na spisku filmova, koje je sastavilo ministarstvo kulture, ima filmova 16+, a čak i 18+. Zato je nastao predlog da se taj predmet predaje od 1. do 11. razreda, i to, demonstracija filmova mora da bude povezana sa časovima književnosti i istorije, jer na spisku ima mnogo ekranizacija ruske klasike i istorijskih događaja. U svakom slučaju, ministarstvo obrazovanja, kako uverava Dmitrij Livanov, namerava da za svaki film razradi preporuke psihologa i pedagoga, koje, između ostalih, predviđaju ograničenja, povezana sa uzrastom. Već u septembru, za novu školsku godinu, fakultutivni predmet će biti preporučen svim ruskim školama.

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.