Čarls Simić: Pitao sam studente ko je Džek Nikolson i nisu znali. Eto, u takvom svetu živimo

Izvor: Blic, 31.Avg.2017, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čarls Simić: Pitao sam studente ko je Džek Nikolson i nisu znali. Eto, u takvom svetu živimo

Američki književnik srpskog porekla, Čarls Simić, gost je “Arhipelaga” i Beograda. Svojim knjigama “Iščekujući presudu”, “Ludak”, “Alhemija sitničarnice” i drugima odavno je osvojio ovdašnju čitalačku publiku, a juče je u prostorijama svog ovdašnjeg izdavača svesrdno razgovarao sa brojnim novinarima.

Prethodna dva gostovanja Čarlsa Simića, u oktobru 2006. i u maju 2011. godine, pamte se kao izuzetni kulturni događaji, a Simić je ovog puta u Beograd >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << došao neposredno pošto mu je u Ohridu uručen Zlatni venac Struških večeri poezije, jedna od najvažnijih evropskih nagrada za poeziju. Uz čelnika “Arhipelaga” Gojka Božovića i svog prevodioca Vesnu Roganović zdušno je, naravno na srpskom, odgovarao na pitanja. "Blic" je bio u prilici da mu postavi tri.

Na uzbudljiv interesantan način u njegovoj knjizi "Tamo gde počinje zabava" literani junaci su Vasko Popa, Bora Pekić, Neruda i drugi, a upitan imaju li zajednički imenitelj i da li je, uprkos ukletosti pesnika o kojoj su francuske poete govorile, poezija zaklon ili prokletstvo, Čarls Simić je rekao:

- Njihov zajednički imenitelj je bavljenje jezikom. I različitost. Volt Vitman je, recimo, kao i vi, bio novinar. Razne je stvari radio. Dosta je pisao o američkom ratu o kome, na primer, Emili Dikenson uopšte nije pisala, ali niko zbog toga ne misli da je ona loš pisac.

Govorio je u jednom trenutku i kako on ne može da piše na srpskom jer ne oseća pravi zvuk, pravu putanju koju neka reč sobom otvara, kao i da je poezija uvek preživela pa će i sada.

U knjizi eseja "Gledaj dugo i netremice" Simić između ostalog piše o tome da više nema opšteg dobra u javnim politikama, takođe da smo suočeni sa planetarnim porastom pesimizma. Upitan kako smo došli dotle da više nema opšteg dobra u javnim politikama i da li je to jedan od razloga narastajućeg pesimizma, Simić je rekao:

- Opšte dobro ne odgovara biznisu, ne odgovara krupnom kapitalu. Oni koji su bogati hteli bi da budu još bogatiji, da ništa ne plaćaju nikakve poreze ni obaveze, a to su sredstva od kojih zavisi opšte dobro. U Americi, tamo neka visoka službenica u nekoj korporaciji se pita „ma šta hoće ti radnici“. Kada je ideja slobodnog društva prioritet u državi, to nije dobro za krupni kapital. Mnogo je bolje kada se svi posvađaju. Ima mnogo desničarske propagande. Recimo, ideja javnog dobra se sada u Americi pogrešno svodi na desničarske stavove kako crnci ništa ne rade, migranti se šetaju, a sve to izdržavaju belci koji rade. Posledice toga su veoma opasne. Niko ne zna šta će da bude. Ni Tramp ne zna šta će reći sutra. Mi smo u velikom sosu, niko ne zna kako će ovo da se završi.

Nešto kasnije ponovo se preciznije osvrnuo na te opasne posledice rekavši: „Svetu u kojem je Donald Tramp predsednik Amerike ne piše se dobro. Eto, pitao je nedavno generale koliko tog nuklearnog oružja Amerika ima, oni mu odgovorili da ga ima mnogo, a on upitao - a što ga onda ne upotrebimo. Samo, srećom, generali nisu velike budale. Ali, i da je Hilari došla na vlast, opet bi bili na ivici rata, jer ona je imala svoje planove sa Sirijom“.

Govoreći o pesimizmu i optimizmu, kazao je:

- Bojim se da će biti veliko krvopoliće jer političke partije u Americi vole rat. Niko više nije protiv rata. Razgovarao sam nedavno sa prijateljima, kasno noću, iskreno, uz vino. Zabrinuto su govorili da je politički sistem potpuno narušen i slomljen, da su ključne institucije jednostavno posustale pred velikim kapitalom. Vrhovni sud je presudio da za sto miliona može sve da se kupi u američkoj politici.

Propadanje američkih biblioteka jedna je od tema o kojoj piše, a upitan da prokomentariše taj trend prisutan ne samo u Americi, kao i opšte nastojanje da se entrtejment predstavi kao kultura, između ostalog, rekao je:

- Danas studenti slabo čitaju. Nemaju vremena. Žure na svoje tablete, ajfone. Pre nekog vremena kada bi studentima doneo knjige, bile bi razgrabljene, danas ne. Jedva da neko dođe i da pogleda. Jedan student mi je objasnio da nije kul da te neko na ulici vidi sa knjigom. A nije dobro da mladi ljudi slabo čitaju, stvarno nije dobro. Pitao sam nedavno svoje studente ko je Džek Nikolson i oni nisu uspeli da mi odgovore. Eto, to je svet u kom mi živimo.

Od Dušana postao Čarls

Upitan kako je od Dušana, kako mu je prvobitno glasilo ime, postao Čarls, čuveni književnik je rekao:

- Za to je zaslužan moj otac. Kad smo došli u Ameriku, neko mu je valjda to rekao, preporučio. Ja sam prihvatio. Kasnije sam uvideo da Čarls nema nikakve veze sa Dušan, ali dobro.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.