Camerata Serbica očarala Slovence

Izvor: Blic, 08.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Camerata Serbica očarala Slovence

MARIBOR - Kada je primadona Marjana Lipovšek, profesor na Bečkoj visokoj školi u Salcburgu, gde živi, SMS-om poslala pozdrave uz napomenu da su je prilično zamorili brojni koncerti koje je držala poslednjih dana, maestro Vladimir Kranjčević nije mogao da sakrije zabrinutost.

- Imam veliko iskustvo sa primadonama. Osetljive su kao strune - prokomentarisao je prenevši dozu neverice u njen dolazak u Maribor i na flautistu Ljubišu Jovanovića, spiritus movensa „Camerate >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Serbice". Maestro je odahnuo tek pošto je Jovanović pozvao primadonu koja mu je potvrdila da za koji čas kreće put Maribora, gde naš orkestar ima probu zakazanu za utorak uveče, a sutradan i koncert.

- Znao sam da će održati reč. Uverićete se i sami da je Marjana žena zmaj. Svaki dodir sa muzičarima poput nje uverava me da život ipak ima smisla. Primadona nije osoba koja će nešto reći reda radi - kaže Jovanović.

Naš bus kojim smo u utorak ujutru krenuli iz Beograda za Maribor malo je kasnio. Marjana Lipovšek nije. Čekala je muzičare u dogovoreno vreme, orna za probu, vedra, s osmehom na licu zamolivši samo da je ne snimamo dok se ne odmori.

Vaša novinarka je dobila ekskluzivno pravo da prisustvuje probi, pribeleži kako teče i snimi ostale muzičare među kojima su bili čelistkinja Sandra Belić, violinistkinja Maja Jokanović, kontrabasista Slobodan Gerić, klarinetista Ante Grgin i specijalni gost iz Ljubljane Zoran Marković.

Proba Mocartove „Male noćne muzike" nije tekla glatko. Nenaviknuti na izuzetno akustičnu salu - kakva je Koncertna dvorana Narodnog doma u Mariboru - muzičari su morali, na zahtev maestra Kranjčevića, da koriguju intonaciju.

- Zamislite apotekarsku vagu. Na jednom tasu malo zvuka dodate, na drugom ga oduzmete. Pianissimo ne znači nečujno - to vam je kao polumrtva ptica. Ipak se čuje.

A kad se na sceni začuo zreli mecosopran Marjane Lipovšek u Malerovoj „Pesmi za umrlu decu", svima je bilo jasno da će nastup orkestra „Camerata Serbica" biti pun pogodak u srce Mariborčana.

- Kao da smo juče zajedno na bini nastupali - obratila se muzičarima primadona vidno zadovoljna probom koja ju je podsetila na njihovo zajedničko uspešno gostovanje u Centru „Sava" pre 15 meseci.

Empatija koju su svi zajedno tada dostigli i preneli na prepunu dvoranu podstakla je muzičare da koncert ponove u Mariboru, s tim što je dodat Mocartov Koncert za flautu, harfu i orkestar. Ljubiša Jovanović, koga su slovenački mediji najavili kao trenutno najprestižnijeg srpskog flautistu, i Ljiljana Nestorovska, harfistkinja, inače solistkinja Simfonijskog orkestra u Sarajevu, doprineli su svojom neposrednjošću i entuzijazmom da proba bude okončana bez poteškoća.

Muzičari, okrepljeni brigom domaćina, izašli su pred publiku u punom sjaju, za koji je dobrim delom zaslužna i neizmerna energija Lipovšekove, koja se ubraja u najveće slovenačke koncertne pevače XX veka. Ona je, inače, dobitnica, između ostalog, i austrijskog časnog krsta za nauku i umetnost prvog reda.

Svih 730 mesta u Koncertnoj dvorani rasprodato je još pre par dana, tako da su veoma uslužni domaćini na čelu sa Brigitom Pavlič morali da dodaju pomoćna sedišta za ljubitelje Mocartove i Malerove muzike koji su pristizali iz Ljubljane i Zagreba. Za one koji nisu mogli da dođu do karte, Mariborski radio je snimio celu probu.

Publika je srdačnim aplauzom ispratila muzičare, a već nekoliko minuta kasnije stala u red da dirigentu i solistima lično čestita na savršenoj izvedbi. I sama oduševljena zajedničkim nastupom, primadona je rekla:

- Rado ću pomoći da pronađemo agenturu koja bi organizovala turneje po Evropi. Prvoklasan orkestar kakav je „Camerata Serbica" to zaslužuje. Mislim da je i politički gledano važno da Evropa vidi jedan ovako krasan primer srpske kulture.

Perfektan ansambl

Camerata Serbica je perfektan ansambl. Svira maksimalno profesionalno i tehnički dotjerano. Vrlo rijetko se sreće ansambl u takvoj perfekciji, podatljivosti i fleksibilnosti. Zamerke koje ste na probi čuli, zapravo su uputstva radi kojih i postoje probe. Za svakog dirigenta ovakav ansambl je idealan. To je razlog što sam siguran da ću sa Cameratom Serbicom i ubuduće rado surađivati. U nezaboravnoj uspomeni mi je ostalo naše zajedničko izvođenje Bahove „Pasije po Jovanu" na Varaždinskim večerima. Žao mi je što je Beograd još nije čuo. Šansa nam je promakla na prošlom Bemusu, ali se nadam da će nam se ubrzo ponovo ukazati – rekao je za „Blic" maestro Kranjčević.

Srpska atrakcija

„Camerata Serbica" je orkestar kratke biografije, ali velikog ugleda. Na trećem abonmanskom koncertu Orkestarskog ciklusa predstavlja se kao trenutno najveća srpska atrakcija orkestarske muzike", napisala je mariboraska „Večer" najavljujući gostovanje beogradskog ansambla sa solistima mecosopranom Marjanom Lopovšek, flautistom Ljubišom Jovanovićem i harfistkinjom Ljiljanom Nestorovski.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.