Brkovi: Mi smo legalizovali narodnjake

Izvor: Blic, 22.Dec.2016, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Brkovi": Mi smo legalizovali narodnjake

Popularni zagrebački pank rok - turbo folk sastav "Brkovi" u petak 30. decembra dolaze u Beograd gde će održati koncert u Magacinu Depo. Tomislav Kalousek Tomac, basista benda pred svirku priča o fenomenu "Brkova" ali i o planovima za novi album.

"Brkovi" su sociološki fenomen, privlačite neverovatan broj publike u celom regionu. Šta mislite da je najviše doprinelo vašem uspehu?

- Kao prvo, nisam ni ja siguran da znam odgovor na ovo pitanje. Vjerojatno ima više >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << faktora. Jedan od njih je možda i to što smo mi na neki način "legalizirali" narodnjake za publiku kojoj se pravi narodnjaci gade. Mi smo upakirali narodnjake  u nešto što  može izgledati kao satira i ismijavanje narodnjaka, a opet i klasična turbofolk publika može uživati u tome. Pri tome smo uspjeli ostati punk bend. Mislim da se publici sviđaju i direktni tekstovi, koji su istodobno i ljubavni i životni, a ni pjesme nam nisu "za baciti". Treba zapravo publiku pitati, mi možemo samo nagađati.

Beogradska publika je imala priliku da vas vidi i čuje u Hali sportova 01.aprila na promociji albuma „Torzo Dade Topića“. Kakva je razlika između nastupa u halama i klubovima?

- Pa nastupi u klubovima, reći će svi izvođači, su uvijek nekako intimniji i bolji. Publika ti je bliže, ti si bliži publici i nekako taj protok energije ili čega već se odvija bolje i prirodnije. S druge strane, nastup u velikoj dvorani, impresionira i samog izvođača. Kad vidiš publiku u tom broju koja je oduševljena time što si im priredio, onda se i ti automatski više motiviraš da sviraš bolje.

Svirali ste na Ostrvu, kako ste se proveli u Irskoj?

- Taj izlet u Irsku je bio odličan. Tamo živi sad već oko 10 hiljada Hrvata koji su odselili gore u posljednjih par godina.  Jedan od njih nam je i organizirao koncert, a i publiku su nam činili većinom naši ljudi. Klub je bio krcat, publika je bila željna svirke. Za nas je to bio odličan izlet, prošetali smo Dublinom uzduž i poprijeko i sigurno ćemo se tamo vratiti sljedeće godine, možda napravimo čak i par koncerata u Irskoj.

Da li možda pripremate neki novi materijal i šta možemo očekivati od Brkova u narednom periodu?

- Naravno, upravo sam se vratio sa snimanja. Snimamo neke nove pjesme. Ja sam jako zadovoljan kako zvuče. Izbacit ćemo sljedeće godine par singlova, ali ne i cijeli album, jer je prerano za to. Nije ipak prošlo ni godinu dana od izlaska "Torze Dade Topića".

Šta publika može da očekuje od koncerta u Magacinu Depo 30. decembra?

- Nama su svirke u Beogradu uvijek posebna stvar jer nam tamo uz Zagreb, dolazi najviše publike. Po tom pitanju se jedino Novi Sad, gdje smo nedavno imali dva odlična koncerta, može mjeriti sa Zagrebom i Beogradom. Mi ćemo dati sve od sebe, a vjerujem da će i beogradska publika biti vesela i fanatična, kao i inače.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.