Brešković: Potraživanja su u sferi pretpostavki

Izvor: B92, 30.Nov.2016, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brešković: Potraživanja su u sferi pretpostavki

Direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković je povodom pisanja italijanskih medija da je tamošnje tužilaštvo pokrenulo istragu zbog osam remek-dela renesansnih majstora Ticijana, Tintoreta i Karpača koja se navodno nalaze u srpskom nacionalnom muzeju, rekla da su ta potraživanja na nivou pretpostavki.

"Narodni muzej apsolutno nema nikakvih saznanja o bilo kakvim potraživanjima. Reč je o delima koja nemaju razloga da budu predmet bilo kakvog potraživanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jer su vlasništvo Republike Srbije i ako bilo ko ima bilo kakva pitanja u vezi sa tim odgovor treba tražiti od Republike Srbije, a ne Narodnog muzeja", rekla je Borić Brešković u izjavi medijima nakon konferencije za novinare posvećene manifestaciji "Muzeju Srbije, deset dana od 10 do 10".

Na pitanje zašto je nasleđe koje baštini Republika Srbija i ranije bilo predmet različitih interesovanja i potraživanja, direktorka Narodnog muzeja kaže da su i u ovom slučaju ta "navodna potraživanja u sferi nekakvih pretpostavki" i da nisu utemeljena na pravnim razlozima i bilo kakvoj realnosti.

"Ne postoji nikakvo zvanično potraživanje, niti Narodni muzej ima bilo kakva saznanja u vezi informacije koja se pojavila", naglasila je Borić Brešković.

Ona je ponovila da sve što se nalazi u Narodnom muzeju jeste vlasništvo Republike Srbije i da je ta institucija samo čuvar tih dela.

Borić Brešković je kazala i da je Zbirka italijanske umetnosti, koja se čuva u nacionalnom muzeju, bila dostupna javnosti kroz publikacije i izložbe.

Ona je podsetila da je 2004. godine Zbirka italijanske umetnosti publikoivana u celosti u okviru kataloga Zbirke strane umetnosti, uporedo na srpskom i italijanskom jeziku, i da su autori italijanski poznavaoci umetnosti baš zbog toga "što je to bilo i pitanje atribucije pojedinih dela".

Borić Brešković je pomenula i dve izložbe dela iz Zbirke italijanske umetnosti 2005. u Bariju i Bolonji, a zatim i u Danskoj i samom Narodnom muzeju u Beogradu.

"Mislim da Narodni muzej ide napred sa svojim radovima i zahvaljujući Vladi Srbije brzo će biti otvoren za javnost i sva ta umetnička dela biće predstavljena na stalnoj muzejskoj postavci što je i apsolutno najbolja odbrana", istakla je direktorka nacionalnog muzeja.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Tintoreto pripada Srbiji

Izvor: Večernje novosti, 30.Nov.2016

Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja, opovrgava italijanske medije. Potraživanja su na nivou pretpostavki, nema zahteva italijanskog tužilaštva NE postoji nikakvo zvanično potraživanje, ni zahtev italijanskog tužilaštva, niti Narodni muzej ima bilo kakva...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.