Branio sam mladu Bosnu otvara SOFEST

Izvor: Akter, 02.Jul.2015, 20:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Branio sam mladu Bosnu" otvara SOFEST

Festival nacionalnog filma Sofest biće održan od 7. do 11. jula u Centru za kulturu Sopot, a film koji će otvoriti festival je "Branio sam mladu Bosnu" u režiji Srđana Koljevića

Ovogodišnji festival biće posvećen filmskim profesijama koje nisu u prvom planu - kamera, montaža, kostimografija, scenografija i muzika, koja će zauzeti centralno mesto na festivalu.

Predsednica odbora festivala Maja Uzelac kazala je na konferenciji za novinare da bi ovakav zaokret >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << konceptu festivala trebalo da doprinese "podizanju profesionalnih standarda". Ona je dodala da će biti dodeljene novčane nagrade i plakete (Sunce Sofesta) za kameru, montažu, scenografiju, kostim i muziku, kao i nagrade Žirija publike (Statuete slobode) za najbolji film, glumicu i glumca.

Na festivalu će biti prikazano 19 filmova. Prvog dana festivala biće prikazan film "Crveni makovi" u režiji Nebojše Nenadića, Sonje Antanasijević i Milana Roganovića.

Drugog dana festivala na repertoaru su "Otvoreni kavez" u režiji Siniše Galića, "Enklava" Gorana Radovanovića, "Mali Budo" čiju režiju potpisuje Danilo Bećković i film Predraga Stojića "Of".

Na programu 9. jula su "Psiho seansa" u režiji Danka Stojića, "Jednaki" čiju režiju potpisuje grupa autora - Dejan Karaklajić, Ivica Vidanović, Igor Stoimnov, Darko Luganov, Miloš Petričić i Mladen Đorđević, "Spomenik Majklu Džeksonu" Darka Luganova, "Okean" tamare Drakulić, kao i film "Ničije dete" u režiji Vuka Ršumovića.

Četvrtog dana biće prikazani filmovi "Peti leptir" Milorada Milinkovića, "Za kralja i otadžbinu" u režiji Radoša Bajića, "Varvari" Ivana Ikića, "Petlja" Milutina Petrovića i "Žigosana" Saše Radojevića.

Poslednjeg dana festivala biće prikazana tri filma "Isceljenje" u režiji Ivana Jovića, "Unutra" čiju režiju potpisuju Jelena Marković i Mirko Abrlić i Dušana Milića "Travelator".

Prateći program festivala posvećen je kompozitoru Dušanu Radiću i publika će moći da vidi film "The long ships" (Dugi brodovi) za koji je on komponovao muziku, izložbu filmskih plakata, dokumenta i fotografije sa snimanja.

Filmovi na dečjem programu biće "Zvončica i čudovište iz Nedođije", "Sunđer Bob Kockalone - sunđer na suvom" i "U mojoj glavi".

Žiri festivala činiće reditelj Milošušić, koji je prošle godine nagrađen za najbolju režiju, montažer Đorđe Marković i kostimografkinja Jelena Đorđević.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.