Bradić u Briselu: Instrumenti za bolju mobilnost umetnika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Feb.2010, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bradić u Briselu: Instrumenti za bolju mobilnost umetnika

BEOGRAD / BRISEL - Ministar kulture Nebojša Bradić izjavio je danas u Briselu da su sastanci u Evropskoj komisiji i nadležnom resoru "inicirali brojne nove projekte koji će doprineti budućoj razmeni u oblasti kulture i umetnosti i ukazali da kultura ima veliki značaj za naredni period".

"Ovi novi projekti doprineće većoj mobilnosti umetnika, muzičara, studenata i na taj način doprinositi boljem razumevanju između kultura Srbije i Belgije, a samim tim i predstavljanju Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u evropskoj zajednici", izjavio je ministar Bradić Tanjugu na završetku trodnevne radne posete Belgiji.

Svetska riznica

Ministar je kazao da je Muzeju muzičkih instrumenata u Briselu danas uručen poklon Ministarstva kulture i priređena izložba srpskih tradicionalnih instrumenata, kao i muzički koncert na njima.

"Muzej u Briselu je jedinstvena muzička institucija u Belgiji i u ovom delu Evrope, ima više od 1.200 eksponata koji predstavljaju pravu svetsku riznicu retkih i nepoznatih instrumenata, iz različitih perioda i sa svih kontinenata, stoga je nama bilo važno da predstavimo srpsku tradiciju graditeljstva muzičkih instrumenata, koja je važan deo našeg kulturnog nasleđa", kazao je Bradić.

Donaciji srpskih tradicionalnih instrumenata muzeju u Briselu prema Bradiću, prisustvovao je niz ambasadora zemalja EU i mnogi stručnjaci iz oblasti muzeologije, tradicionalne muzike i muzičke kulture.

Doživljaj za umetnike i publiku

Ministar je izneo da je više od 200 ljudi posvećeno pratilo izložbu instrumenata i koncert koji su priredili Žorž Grujić i Zoran Bogdanović, i predavanje profesora Dimitrija Golemovića koji je na spontan način preneo osobenosti srpske muzičke kulture.

"Taj direktni kontakt između naših muzičara i publike napravio je poseban most, tako da su u koncertu i događaju uživali i umetnici, ali i posetioci izložbe i svi oni koji su prisustvovali ovoj lepoj svečanosti Srbije koja je urađena na dobar način, angažujući potencijale naše diplomatije, Ministarstva kulture i institucije iz Belgije", kazao je Bradić.

Ministar je dodao da umetnici iz Srbije i etnomuzikolog Golemović sutra nastavljaju svoje aktivnosti u Muzeju muzičkih instrumenata, snimaju tradicionalne pesme i igre, i održaće predavanje koje će biti namenjeno uskom krugu eksperata.

"Očekujemo da će posetioci Muzeja iz Belgije i inostranstva, uživati i upoznavati Srbiju kroz izložbu, a samim tim i naše kulturno nasleđe", poručio je Bradić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Poseta Briselu doprineće većoj mobilnosti umetnika

Izvor: S media, 05.Feb.2010

Ministar kulture Nebojša Bradić izjavio je danas u Briselu da su sastanci u Evropskoj komisiji i nadležnom resoru "inicirali brojne nove projekte koji će doprineti budućoj razmeni u oblasti kulture i umetnosti i ukazali da kultura ima veliki značaj za naredni period". .."Ovi novi projekti doprineće...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.