Bradić predao frule, tamburice i gajde muzeju u Briselu

Izvor: Blic, 05.Feb.2010, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bradić predao frule, tamburice i gajde muzeju u Briselu

Srpski ministar kulture Nebojša Bradić danas je Muzeju muzičkih instrumenata u Briselu uručio deset tradicionalnih instrumenata Srbije, kao poklon srpske vlade tom najvećem svetskom muzičkom muzeju sa preko 1.200 uzoraka.

U briselskom muzeju se mogu videti i čuti muzički instrumenti sa svih pet kontinenata, a od danas će posetioci moći da čuju zvuke i vide frule, tamburice i gajde iz Srbije.

Na prijemu koji je priredila Ambasada Srbije u Belgiji, i predstavi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kojoj su prisustvovali zvaničnici belgijske vlade, predstavnici belgijskog kulturnog života, diplomate i ugledne ličnosti srpske zajednice u Belgiji, na poklonu Vlade Srbije toplo je zahvalila ministarka za kraljevske muzeje Belgije Sabin Lorel.

Ministar Bradić je posebno želeo da naglasi važnost muzičkih instrumenata za kulturni identitet Srba i ukazao na velike mogućnosti za uzajamno upoznavanje srpske i belgijske kulture i umetnosti.

Etnomuzikolog, profesor na Muzičkoj akademiji u Beogradu Dimitrije Golemović, koji je odabrao briselskom muzeju darovane instrumente, naglasio je da te instrumente u Srbiji i dalje tradicionalno prave graditelji instrumenata.

Zvanicama u Muzeju muzičkih instrumenata su na frulama, tamburicama i gajdama priredili koncert srpski muzički umetnici Žorž Grujić i Bogdanović, koji su izuzetno toplo pozdravljeni.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srpski instrumenti za briselski muzej

Izvor: Glas javnosti, 05.Feb.2010

BEOGRAD - Ministarstvo kulture Srbije poklonilo je danas Muzeju muzičkih instrumenata u Briselu nekoliko tradicionalnih srpskih instrumenata...U Ambasadi Srbije u Briselu održana je i prezentacija turističkih potencijala Srbije i otvoren Sajam turizma. Štandovi su otvoreni uz nastup muzičara Žorža...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.