Bradić: Zakon o kinematografiji je pred vratima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jul.2010, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bradić: Zakon o kinematografiji je pred vratima

PALIĆ -

Ministar za kulturu Nebojša Bradić izjavio je da novi Zakon o kinematografiji udara temelje civilizovanom i stabilnom načinu proizvodnje filmova i pravednim odnosima unutar kinematografije.

Zakon je pred vratima i ceo je koncipiran tako da pomogne i unapredi filmsko stvaralaštvo. Usvajanje zakona očekujemo u najskorije vreme. Ono što je bilo do Ministarstva kulture je završeno, sada je red na drugima da prepoznaju značaj Zakona o kinematografiji, istakao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Bradić u intervjuu za bilten 17. Festivala evropskog filma na Paliću.

Ministar je dodao da novi zakon predviđa i pomoć značajnim manifestacijama "u koje spada svakako i Palićki festival".

Bradić je bio gost ovog festivala u prethodne dve godine, a ovoga puta nije došao zbog ranije ugovorenih obaveza u Londonu.

Na pitanje o ulozi Palićkog festivala, odgovorio je da nas "višestruko povezuje sa Evropom, pre svega fizički, jer se održava na samim vratima Evropske unije, a zatim i suštinski, svojom koncepcijom i programom".

"Palićki festival je tu ulogu imao i u najtežim trenucima za Srbiju, za vreme njene izolacije, kada je naša zemlja preko ove institucije održala svoju vezu sa evropskom kulturom, kojoj celim svojim bićem pripada", rekao je ministar kulture.

Bradić je ocenio da su sada vremena bolja, ali održavanje veze Srbije sa Evropom i Evrope sa Srbijom traži stalno obnavljanje.

"Dijalog između autora i publike koji je uspostavljen na Palićkom festival", dobra je osnova i za budući razvoj ove filmske manifestacije", rekao je on i dodao da je Ministarstvo kulture podržalo ovogodišnje izdanje sa sedam miliona dinara.

Bradić je kazao da iz ranijih poseta Paliću pamti susrete i razgovore sa istaknutim britanskim rediteljima Kenom Loučom i Kenom Raselom, kao i izuzetnu atmosferu i kreativnu opuštenost svih učesnika.

"Za razliku od nekih drugih festivala, kojima dominira takmičarska nervoza, filmovi i autori koji prisustvuju Palićkom festivalu nagrađeni su samim učešćem na njemu", izjavio je on.

Što se tiče rada domaćih autora u uslovima ekonomske krize, ministar je ukazao da "postoje mnogi činioci koji utiču na kreativnost autora" i da "nije sve u novcu".

"Svedoci smo pojave niza novih, mladih autora koji stvaraju u skromnim, da ne kažem minimalnim uslovima produkcije. To ne znači da nećemo pronalaziti načina da pomažemo vredne, pa i velike projekte, ali suštinu filmske produkcije ipak čine novi, sveži ljudi", naglasio je ministar.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.