Braća Piler u najjačoj školi

Izvor: Politika, 12.Avg.2010, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Braća Piler u najjačoj školi

U Beču, gradu muzike koji je bio baza najvećim svetskim kompozitorima, od jeseni će živeti i učiti na Konzervatorijumu Darko Piler, 15-godišnji violinista, i njegov rođeni brat, sedamnaestogodišnjak, Danijel. Dva mlada Pilera su sa sestrom Sandrom, violinistkinjom, javnosti poznati kao pobednici šou programa „Ja imam talenat”, posvećenog otkrivanju talenata, kada su osvojili novačni deo nagrade, automobil i dobili priliku da snime kompakt-disk. To svakako nije malo za početak, kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << čovek želi da uči i razvija svoje talente. Darko i Danijel ove sparne dane provode zajedno sa sestrom u Valjevu kod rođaka, gde se, osim što vežbaju kako bi i dalje ostali u „dobrom kontaktu sa instrumentima”, odmaraju i igraju fudbal. Kako je došlo do toga da budu primljeni na Bečki konzervatorijum, stariji Danijel za „Politiku” kaže:

– Čuli smo da je to jedna od najjačih škola u svetu kad je reč o klasičnoj muzici. I onda smo se jednostavno projavili na audiciju i položili je. Svirali smo pred komisijom, prvo Darko i ja zajedno, a potom svaki posebno, repertoar tipičan za naše instrumente. Zanimljivo je da smo Darko i ja rođeni u Beču, potom smo se, kada sam imao tri godine, doselili u Beograd, gde je naša rođena sestra Sandra. I od jeseni se selimo ponovo u prestonicu Austrije koja nam se veoma dopada. Srećni smo zbog toga, ali s druge strane i pomalo tužni, jer Sandra neće biti sa nama. U Beču će nam ipak  trebati neko vreme da se naviknemo na novi način života i na nove profesore. Jezik znamo veoma malo i moraćemo da ga naučimo.

Novčani iznos dobijen posle rijaliti programa u vrednosti od 83.000 evra porodica Piler upotrebiće za školovanje i za kupovinu stana, i to najverovatnije u Beču. A rijaliti im je „doneo” i automobil marke „C-3 pikaso”.

 Do jeseni Darko i Danijel će nastupati na letnjim festivalima u Srbiji, a upravo su se vratili sa gostovanja u Gornjem Milanovcu.

Na pitanje da li su ove godine otišli na zasluženi odmor, braća Piler kažu:

– Bili smo na moru, željni toga da se i mi konačno odmorimo. Posetili smo Veneciju i letovali smo u mestu Lido di Jezolo. Lepo smo se proveli.

Na kompakt-disku koji će biti snimljen na jesen naći će se, kako Danijel objašnjava, „malo narodne, malo klasične, ali i zabavne muzike. Ipak, najviše od svega volimo da sviramo argentinski tango, odnosno Pjacolinu muziku. A saradnici na disku biće, između ostalih, Oliver i Marko Pavlović“.

A kakva ih sećanja vežu za učešće u rijalitiju „Ja imam talenat“,   Danijel kaže:

– Pomisao da ćemo pobediti tada nam je izgledala nemoguće. Nismo znali kako će publika da reaguje na nas i na ono čime se bavimo, da li će nas uopšte prihvatiti... Jednostavno smo se trudili, vežbali i desilo se da na kraju pobedimo.

B. Lijeskić  

objavljeno: 13/08/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.