Božićni dani u pričama srpskih pisaca

Izvor: RTS, 07.Jan.2016, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Božićni dani u pričama srpskih pisaca

O Božiću je napisano mnogo priča i retkost je književnik koji nije pisao o tom hrišćanskom prazniku. Miodrag Raičević odabrao je 23 priče srpskih klasika, napisanih pretežno u prvoj polovini dvadesetog veka, od kojih je nastala knjiga "Licem prema Božiću" - božićne priče srpskih pisaca 1900-1941.
Pisci sa dosta sentimenta i nostalgijom opisuju dečjim očima proslavu prazničnih dana. Slede >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << priče o periodu između Prvog i Drugog svetskog rata. Govore i o pomodnim detaljima koji su se širili građanskim slojevima Srbije i na neki način raslojavali to društvo.

Na posletku su priče koje su u vezi sa Prvim svetskim ratom i stradanjem srpskog naroda. Zbirka počinje Molitvama u Topčiderskoj crkvi Isidore Sekulić. Među autorima su Borisav Stanković, Janko Veselinović, Simo Matavulj, Jovan Dučić, Rastko Petrović... Knjigu zaokružuje Miloš Crnjanski slikom prestonice u snegu.
"Dan kada se porodica okuplja oko stola na kome su i pečenica i kolač, gde se ta atmosfera nekog domaćeg ognjišta i porodičnog jedinstva oseća manje-više u svim ovim pričam. To je ono što mi se čini dragoceno u ovoj knjizi na šta bi trebalo obratiti pažnju, pogotovo danas kada je sve malo ohlađeno po tom pitanju", ističe priređivač i urednik knjige Miodrag Raičević.
Na koricama knjige je i tekst iz spisa Vuka Karadžića "Polaznikova zdravica za Božić i odgovor domaćina polazniku".
U slavu preradosnog hrišćanskog praznika poruka Milutina Uskokovića: "Treba verovati! Jer zvezde sudbine idu nepoznatim putevima, jer smo mi mali i zemaljski, a vera je božanskog porekla".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.