Bolne razglednice iz Indije

Izvor: Politika, 11.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolne razglednice iz Indije

Gošća Drugog festivala dokumentaraca „Beldoks 09” je indijska rediteljka Ništa Džajn

U takmičarskom programu Drugog međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog filma „Beldoks 2009”, koji će sutra uveče u Domu kulture Studentski grad (DKSG) biti završen proglašenjem pobednika i uručenjem nagrada, prikazan je film „Lakšmi i ja” rediteljke Nište Džain iz Indije.

Ovo delo o odnosu rediteljke Džain i njene sluškinje Lakšmi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << obišlo je svet i osvojilo mnoga priznanja na festivalima dokumentarnog filma.

– Stari, feudalni odnos između sluga i gospodara ili poslodavaca još uvek je prisutan u svetu, pa i u Indiji. Istražujući, saznala sam da u Indiji ima više od 40 miliona sluga. To nije samo slučaj u zabačenim indijskim krajevima gde su klasne razlike izraženije, već i u Mumbaiju i drugim metropolama i gradovima – otkriva u razgovoru za naš list rediteljka Džain, koja je diplomirala u Centru za masovne komunikacije u Nju Delhiju, posle čega je radila kao novinar, reporter, a zatim se usavršavala u oblasti režije u Filmskom i TV institutu Indije.

– Moj odnos sa Lakšmi je bio prijateljski, ali nije bilo isključivog negiranja naših socijalnih razlika. Zbog posla kojim se bavim često putujem, a ona nikada nije bila ni u centru Mumbaija, jer kao sluškinja svakodnevno radi po deset, 12 sati. Izuzev retkih poseta svom rodnom selu na jugu Indije, ona je ograničena iscrpljujućim poslom koji obavlja i kratkotrajnim trenucima odmora u svom premalom stanu. Nisam želela da joj priđem kao sluškinji, kućnoj pomoćnici, već kao osobi sa stavovima i emocijama, koja može da bude i prijatelj – objašnjava Džajn.

– Pripremajući film, želela sam da prikažem ljude iz svog okruženja čije postojanje uslovljava i moj život, moj odnos sa njima, njihov odnos prema meni i drugim osobama u našem okruženju, dakle da prikažem šarenolikost Indije, koja je bogata, toplinom, ali i surovošću. Iako taj surov način života u Indiji ne prikazujem direktno, on se jasno vidi u mom filmu – ističe naša sagovornica koja, već nekoliko godina, živi i radi u Mumbaiju, koji je poslednjih meseci vrlo aktuelan grad, kao jedan od glavnih junaka nagrađivanog filma „Milioner sa ulice” Denija Bojla.

– U Bojlovom filmu Mumbai je prikazan dobro, iskreno, za pojedinca, filmskog autora koji kratko vreme boravi u gradu koji mu je stran. Zadovoljna sam dokumentarizmom kojim obiluje njegov film, na čemu se insistira i u knjizi „Pitanja i odgovori” Vikasa Svarupa, prema kojoj je film snimljen. U nekim sekvencama filma imate utisak da gledate razglednice iz Mumbaija, odnosno Indije; na trenutke vam se plače, a na trenutke osetite svu radost naroda Indije, koja je prisutna bez obzira na to koliko teško da žive, jer su borci za dobro, za bolje sutra ili makar za jedan osmeh koji će nekome ulepšati dan – zaključuje rediteljka Džain.

-----------------------------------------------------------

Luk Holand gost Beldoksa

Gost drugog Beldoksa je i britanski dokumentarista Luk Holand, predsednik žirija međunarodnog takmičarskog programa festivala. U DKSG priređena je retrospektiva njegovog stvaralaštva, a prikazan je i film „Dobro jutro, gospodine Hitler” koji sadrži snimke sa Svetske izložbe u Minhenu 1939, održane uoči napada nacista na Poljsku. Svestrani Holand je često radio za Bi-Bi-Si, za koji i danas kaže da ima najbolju produkciju dokumentarnog programa u svetu, a bavi se i fotografijom, koju naziva statičnim dokumentarizmom.

I. Aranđelović

[objavljeno: 12/04/2009]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

U ponedeljak se završava drugi Beldoks

Izvor: NaDlanu.com, 12.Apr.2009, 20:44

BEOGRAD, 12. aprila 2009. (Beta) - Drugi Međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma "Beldoks" biće zatvoren u ponedeljak uveče u Domu kulture "Studentski grad" u Beogradu svečanom dodelom nagrada u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji. ..

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.