Bolesti u literaturi

Izvor: Politika, 20.Jul.2009, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolesti u literaturi

Bolujem ja, boluješ ti, a boluju i književni junaci ne samo od ljubavi, već im udara na pluća, u srce i u glavu. Proverite kako stojite sa literarnom dijagnostikom!

1. Njih dvojica napisali su po knjigu o epidemiji kuge, a zovu se:

a) Kami i Sartr

b) Sartr i Prust

v) Kami i Defo

g) Sartr i Defo

2. Laura Barna je prošle godine bila u najužem izboru za NIN-ovu nagradu sa romanom:

a) Moja poslednja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zubobolja

b) Moja poslednja grudobolja

v) Moja poslednja glavobolja

g) Moja poslednja srdobolja

3. Glavni junak u delu Marsela Prusta boluje od:

a) leukemije

b) pandemije

v) epilepsije

g) astme

4. Pesmu „Kad mlidijah umreti” napisao je, pa posle i umro:

a) Branko Radičević

b) Branko Miljković

v) Branko Ćopić

g) Branko Gavela

5. U „Čarobnom bregu” Tomasa Mana mesto radnje je sanatorijum za:

a) umobolne

b) grudobolne

v) anoreksične

g) anksiozne

6. „Tumač bolesti” je debitantska knjiga priča:

a) Gorana Milašinovića

b) Nenada Šaponje

v) Gabora Čordaša

g) Đampe Lahiri

7. Basarin roman za koji je dobio NIN-ovu nagradu (jedva jednom!) ima u naslovu jednu bolest. Koju?

a) Alchajmerovu

b) Parkinsonovu

v) lajmsku

g) bolest prljavih ruku

8. Poznata narodna pesma pokosovskog ciklusa zove se:

a) „Bolani Gorčin”

b) „Bolani Dojčin”

v) „Bolovi Kraljevića Marka”

g) „Bolan mi leži Mile Pop Jordanov”

9. Viktorija Hislop radnju svog romana „Ostrvo” smešta u koloniju leproznih, na grčkom ostrvu:

a) Santorini

b) Skorpios

v) Spinalonga

g) Skiatos

ODGOVORI:

1. Jeste kod Sartra bilo Pr„ljavih ruku”, ali higijena je tamo zakazala na drugom planu. Prust je bolovao od koječega drugog (kao što ćemo videti) a Kami je svoju Ku„gu” napisao imajući na umu delo jednog engleskog pisca iz osamnaestog veka Danijela Defoa i njegov Dnev„nik godine kuge”. Tačan odgovor je, dakle, v).

2. Isidora Sekulić, o kojoj je Laura Barna pisala, nije se izjašnjavala po pitanju zubobolje i srdobolje. Ali su njene škrofule i glavobolje trajno zabeležene u literaturi. Tačan odgovor je v).

3. Prustov junak zove se Marsel, kao i njegov tvorac, a na tri hiljade strana romana U potrazi za izgubljenim vremenom” zaradiće isto što i pisac astmu! Tačan odgovor je pod g).

4. Branka Gavelu odmah isključujemo, budući da je reditelj, nije pesnik. Branko Miljković i Branko Ćopić bili su prema sebi manje sentimentalni. Tačno je a), Branko Radičević.

5. Tačan odgovor je pod b). Sanatorijum za plućne bolesti je u pitanju, a za Davos smo valjda znali i pre ekonomskog samita.

6. I prozaista Milašinović, i pesnik Šaponja, i prevodilac Čordaš jesu diplomirani lekari, ali je autorka knjige ipak Indijka Đampa Lahiri, dakle tačno je g). Godine 1999. kad je objavljen „Tumač bolesti” je dobio nekoliko velikih američkih nagrada; na srpski je preveden dve godine kasnije.

7. Poslovično kritični Basara nije se još uvek ustremio na „Nemca koji skriva stvari po kući”, u bolest prljavih ruku posle Sartra ne bi dirao, a ni u lajmsku. Dakle, tačan odgovor je b) Uspon i pad Parkinsonove bolesti”.

8. Gorčin Stojanović je, hvala na pitanju, sasvim dobro. Marko Kraljević nikada nije bolestan, pri tom pripada Natprirodnom ciklusu, barem po teoriji Borisa Starešine. Mile Pop Jordanov uglavnom boluje za kafanskim stolom i uz muziku. Tačno je prema tome b), Bolani Dojčin.

9. Skorpios je privatno ostrvo Aristotela Onazisa. Santorini i Skiatos poznate turističke destinacije. Tačan odgovor je v). Radi se o ostrvcetu Spinalonga, smeštenom uz samu obalu Krita, koje je doista do pre samo pedesetak godina bilo kolonija leproznih.

[objavljeno: 20/07/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.