Boje beogradskog duha

Izvor: Politika, 08.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Boje beogradskog duha

Izložba "Pejzaži Beograda" u Konaku kneginje Ljubice od sutra će biti zatvorena, ali se o srpskim slikarima koji su kičicom dokumentovali beogradski duh na izvestan način tek počinje glasno govoriti. Zaslužna za povratak "pejzažista Beograda" u centar interesovanja publike je autorka izložbe Jasna Marković, koja je juče, u pomenutom prostoru gradskog muzeja predstavila knjigu "Pejzaži Beograda". Ova monografija obuhvata slike na temu Beograda koje su se našle na izložbi u Konaku, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i sva ostala slikarska dela sa istom tematikom koja se nalaze u fundusu Muzeja grada Beograda.

Celokupna zbirka pejzaža Beograda - ulja na platnu, akvarela na papiru, tempere, bakropisi - koju čuva ova kulturna institucija, štampana je u luksuznoj dvojezičnoj (srpski i engleski) monografiji na 400 strana. Autorka izdanja, inače viša kustoskinja Muzeja grada Beograda, u propratnom tekstu se osvrnula na vreme, društvene uslove i umetničke pravce u okviru kojih su domaći umetnici bojama i različitim senzibilitetom preoblikovali glavni grad i ostavljali ga kasnijim generacijama.

Na prvim stranama monografije, sledeći hronološki red, Jasna Marković objavljuje radove Nadežde Petrović, naslikane u prvoj deceniji proteklog veka. "Dunav kod Beograda", "Iz Resnika", "Tašmajdan", "Jevrejska mala" koje autorka monografije naziva "antologijskim delima srpskog ekspresionističkog slikarstva".

- Kada bi Muzej grada Beograda ili opštinske vlasti uvidele da je malo slika sa temom Beograda, pozivali bi umetnike da slikaju na "zadatu" temu. Dešavalo se i obrnuto - da su neki slikari poput Perside Nikolajević baš radili za Muzej grada Beograda, i tako ostavili vredna umetnička i dokumentarna dela o glavnom gradu, kaže Jasna Marković.

Živorad Nastasijević, Uroš Predić, Beta Vukanović, Đorđe Andrejević Kun, Bora Baruh, Jovan Bijelić, Milo Milunović, Petar Lubarda, Ivana Tabaković, Ljubica Cuca Sokić, Miloš Gvozdenović, Aleksandar Deroko, Olja Ivanjicki, Čedomir Vasić... neki su od stvaralaca koje pominje Jasna Marković. Očigledno su ih emotivno doticali različiti delovi grada, pa su na njihovim platnima "osvanula" i stara velelepna zdanja kao i siromaški život po periferijama, senjačke vile, ali i drvare i kuće "poklekle" pred ratnom silom i bombama.

- Muzej već decenijama otkupljuje slike sa temom Beograda, a veliki broj radova smo dobili na poklon. "Najmlađa" slika u monografiji datira iz 1996. godine, što ne znači da muzej nije i kasnije otkupljivao tematske slike. Posle 2000. godine naš fundus se povećao, ali mi se dela novijeg datuma estetski nisu uklapala u radove nastale u 20. veku. Danas umetnici predstavljaju Beograd uz pomoć asocijacija, a ne konkretnog motiva ili pejzaža, dodaje naša sagovornica.

Jasna Marković je za potrebe monografije potražila radove umetnika različitih epoha i vizija, ali raznovrsne slike jednom udružene na stranama tvrdog poveza sada čekaju ocenu novih generacija. Još jedna prilika za to pruža se danas u 12 časova, kada će autorka monografije stručno voditi posetioce kroz postavku.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.