Izvor: Blic, 14.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogatašima skupa umetnost

Bogatašima skupa umetnost

Provesti veče vikenda u 'Madlenijanumu', među izvrsnim umetničkim delima i antikvitetima, čini se, obećava. Ali sa aukcijom se nikad ne zna.... Već devetoj po redu aukciji 'Madl’Arta' prethodila je, kako to i biva, aukcijska izložba, dobar povod da različita vremena i stilovi od druge polovine 19. veka do danas ukrste koplja ali i odlože oružje. Na najistaknutijem mestu, na štafelajima, sve sami 'kapitalci': Lubarda, Protić i Bijelić. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Od njihovih početnih cena zastaje dah... Lubardina 'Rijeka Crnojevića' iz 1932. godine - 39 000 evra, delo Miodraga B. Protića iz 1957. - 17.000 evra, a Bijelićevo ulje iz 1918. godine, 'Mrtva priroda', katalogizirano u monografiji o ovom majstoru, procenjeno je na 29.000 evra.

Ostala dela smenjuju se na platnu... Negde iza nas, jedna od dve starije gospođe primećuje: 'Eno ga Mića Popović... sve pokojnici!'

Gospodin sa blještavim prstenom na malom prstu i crvenim đonovima udobno sedi zavaljen u drugom redu, ostali polako popunjavanju mesta u centralnom delu foajea-galerije, oivičenom zlatnim lancem, te odeljenom od publike koja je tu više iz znatiželje.

- Nikada ne znamo da li će aukcija biti uspešna ili ne. Važno je da ljudi polako počinju da učestvuju u ovakvom načinu kupovine umetničkih dela koji potvrđuje vrednosti. Sve slike_arhiva koje budu prodate na ovoj aukciji ući će u čuveni godišnji svetski katalog 'Art price index', što će značiti svojevrsni proboj naših umetnika na svetsko tržište. Istovremeno, to je i potvrda našeg rada - kaže za 'Blic' Spomenka Kratovac Popović, zamenik direktora 'Madl’Arta'.

Licitira se Bijelićeva 'Mrtva priroda' u belom ramu. - Početna cena je 29.000 evra. Da li neko potvrđuje cenu - pita Minja Subota, ali tajac u publici. Za otmenog Slavu Bogojevića, dobrog slikara koji je ostao u sećanju i po svom boemstvu... niko ne diže ruku. Ipak, njegov akvarel odlazi za 300 evra, kolika mu je i početna cena. Dobar potez. Delo pod brojem 23, iz 1924. godine, našlo je kupca po potvrđenoj ceni od 1.500 evra. Reč je o autoportretu Jelice Bukovac, kćerke znamenitog hrvatskog slikara Vlaha Bukovca. Evo, napokon, i malo borbe za kolekcionarima omiljenog savremenika, Aleksandra Cvetkovića, ali delo postiže tek sumu od 575 evra. Odlazi i njegov akrilik 'Korona' iz 1978. godine, po ceni od 1.000 evra. Da li zbog autora ili zbog velikog srpskog pisca i diplomate predstavljenog na karikaturi, tek pronalazi kupca i 'Nušić pred Narodnim pozorištem' Miloša Golubovića, prodat za 650 evra. Lubardin rani rad, međutim, ni da mrdne. - Jaooj, tc, tc, tc... negoduju vremešne dame po pojavljivanju na platnu, slike_arhiva Biljane Vilimon, na kojoj se 'neodređena silueta, biće bez identiteta, igra sa svojim, do paroksizma uvećanim primarnim seksualnim organom...'.

Upravo kupljeno 'Zobnatičko polje' Stojana Trumića, i samo - po početnoj ceni od 1.600 evra, najskuplje je prodat komad, ove večeri. Šejkin rad tušem i olovkom iz 1955. godine, prava i retka likovna poslastica prodat je za 1.200 evra. Gospodin sa brojem 5 voli srebrninu, kupuje redom, a gospođa sa brojem 8 - nakit sa dijamantima.

Aukcija prekretnička i sa dobrom ponudom, a opet, nikada ranije sa manje prodatih komada.

Stojan Ćelić, Mića Popović, Filo Filipović, Bata Mihailović teže prolaze na aukcijama i inače, o vajarima da i ne govorimo. Ali ni Paja Jovanović, Branko Miljuš, Safet Zec ne podstiču kupce da podižu brojeve. Sliku 'Atelje' Nedeljka Gvozdenovića nije dovelo novom vlasniku ni licitiranje naniže. Da li su cene previsoke čak i za najuglednija imena, baš kao što se u publici od samog početka govorkalo? To je pitanje kojim će se pozabaviti vlasnici. Ili je dolazak kupaca bio samo maska za odluku da ne učestvuju, u toku aukcije, u podizanju cena? Sa kupcima se nikada ne zna. Možda će sajt ove aukcijske kuće već sutra otkriti drugačiji epilog. Ljubica Jelisavac

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.