Bogat program na Dan španskog jezika

Izvor: Glas javnosti, 22.Jun.2013, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogat program na Dan španskog jezika

BEOGRAD - Institut Servantes u Beogradu priključiće se svetskoj proslavi Dana španskog jezika bogatim kulturnim i akademskim programom.

Kako je saopšteno iz beogradskog Servantesa, Institut će proslaviti 5. Međunarodni dan španskog jezika u svih 78 centara u 44. zemlje na pet kontinenata.

Proslava u Beogradu počinje izložbom učesnika tipografskog konkursa Don Kihot na kojoj će biti predstavljeni originalni grafički fontovi grafičkih dizajnera iz Španije koji su >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << inspirisani izložbom "Latino fontovi" kreirali svoje originalne fontove za srpski i španski jezik. Program se nastavlja radionicom za najmlađe, gde će deca od 4 do 11 godina učiti brojeve i pesmice na španskom i učestvovaće u specijalnom izdanju dečjeg kluba.

Potom će biti upriličena svečana dodela nagrada pobednicima konkursa za najbolji font na srpskom i španskom jeziku. Slede pisanje zajedničnih mini priča u nastavcima na španskom jeziku, besplatan čas španskog, kviz o hispano svetu, bingo. U galeriji Instituta Servantes odigraće se zajednički program polaznika Instituta Servantes, studenata Filološkog fakulteta i Srpsko-meksičke kulturne alijanse.

Pripremili smo karaoke, muziku na španskom, predstavljanje meksičkog pozorišta i hrane, meksičkog tradicionalnog plesa son haroćo, nastup hora Filološkog fakulteta i pozorišnu predstavu učenika Instituta Servantes, poručuju iz Instituta.

Institut Servantes je pripremio i jednu pravu poslasticu za Beograđane. Prvih 150 posetilaca koji dođu od 12.30 u crvenim majicama dobiće sladoled Moritz.

"Dan E" - međunarodni dan španskog jezika proslavlja se od 2009. godine u celom svetu sa ciljem da se proslavi jezik koji danas povezuje 500 miliona govornika.

Španski jezik je drugi jezik u svetu po broju govornika, drugi jezik u međunarodnoj upotrebi i treći jezik po upotrebi na Internetu. Zvaničan je jezik u 21. zemlji. Predviđanja su da će do 2030. čak 7.5 posto svetske populacije govoriti španski a da će do 2050. Sjedinjene Američke Države biti zemlja sa najviše govornika španskog.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.