Blago i carevi – raskoš rimske Srbije pred publikom u Italiji

Izvor: RTS, 28.Maj.2018, 20:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Blago i carevi – raskoš rimske Srbije" pred publikom u Italiji

U palati "Meizlik" u italijanskom gradiću Akvileji, u toku je reprezentativna gostujuća izložba Narodnog muzeja "Blago i carevi - raskoš rimske Srbije". Pripremljena je, u saradnji sa Fondacijom "Akvileja" iz Italije, a autorka izložbe je kustos Ivana Popović.
Eksponati na impresivnoj izložbi iz hronološkog okvira od I do VI veka, od ranog Rimskog carstva, do vremena Konstantina Velikog. Izuzetni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << eksponati veličaju carsku moć, ali svedoče i o religiji i verovanjima, predstavljeni su u kontekstu istorijskih i kulturnih događaja.

"Oni su zaista čarobni mnogi od njih su u udžbenicima arheologije, oni su deo života arheologa, videti ih izbliza je vrlo uzbudljivo. Preneli smo te emocije na publiku, a to je važno. Imali smo stručna vođenja i publika je umela da ceni vrednost eksponata", objašnjava arheolog, direktor Fondacije "Akvileja" Kristijano Tiusi.
Od 61. predmeta, 30 je iz fonda Narodnog muzeja u Beogradu. Tu su i eksponati iz Muzeja Vojvodine, Narodnih muzeja u Nišu i Zaječaru, Muzeja grada Beograda.  
"Ovaj interkulturalni dijalog razmenom izložbi je izuzetna prilika da se Srbija predstavi u Italiji i istovremeno potvrđuje da je upravo raznovrsnost tog kulturnog nasleđa koji mi baštinimo i deo Evropskog kulturnog kruga", kaže pomoćnik ministra kulture Danijela Vanušić. 
Na moć rimskih imperatora, prvenstveno Konstantina Velikog podsećaju razni predmeti, najdragoceniji su pozlaćeni vojni, paradni šlemovi. Izložba osigurana na 50 miliona evra izavala je veliko interesovanje publike, čak i najmlađih.
Izložba "Blago i carevi - raskoš rimske Srbije" otvorena je u palati "Meizlik" do 3. juna. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Italijani oduševljeni IZLOŽBOM O SRBIJI, eksponati osigurani na 50 MILIONA EVRA

Izvor: Blic, 29.Maj.2018, 15:04

Izložba "Blago i carevi - Raskoš rimske Srbije”" otvorena je u Palati Meizlik u gradu Akvileja u Italiji i na njoj je predstavljen 61 eksponat iz Srbije. Direktor Fondacije Akvileja Kristijano Tiusi ističe da su posetioci fascinirani predmetima iz srpskih muzeja i iznenađeni kada vide koliki je...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.