Bitka za bebe vodi se i u teatru

Izvor: B92, 30.Sep.2011, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bitka za bebe vodi se i u teatru

U okviru akcije Fonda B92 Bitka za bebe, kojoj se priključilo i Narodno pozorište, 7. oktobra u 19.30h na Velikoj sceni biće izvedena Nušićeva komedija "Dr" u režiji Jagoša Markovića, a prihod će biti uplaćen na račun te akcije čiji je cilj prikupljanje sredstava za kupovinu 100 inkubatora za prevremeno rođene bebe u Srbiji.

Inkubatori u Srbiji stari su i po 40 godina - stariji od roditelja mnogih prevremeno rođenih beba kojima predstavljaju prvi dom. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ovim inkubatorima je odavno istekla garancija, rezervne delove za njih je gotovo nemoguće nabaviti, a servisiranje postaje nemoguća misija. Smrtnost novorođenčadi teške do 999 grama u Srbiji iznosi 60%, dok je u zemljama Evropske Unije i SAD 15%. Pod ovakvim okolnostima u pitanje je dovedeno osnovno ljudsko pravo – pravo na život.

Zdravstvenim institucijama u Srbiji je, da bi zaštitile to pravo, potrebno 100 novih, savremenih inkubatora. Zastarela oprema ne samo što ne pruža bebama adekvatnu negu, već dodatno otežava njihovu ionako pretešku borbu za život. Napori koje pojedinci, država i državne institucije ulažu u tom pravcu nisu dovoljni kako bi se problem rešio, zato je cilj akcije da se motivišu pojedinci da pozovu kompanije da se priključe širokom frontu u borbi za zaštitu osnovnog prava beba – prava na život.

Na sajtu www.bitkazabebe.rs građani mogu da glasaju za kompanije za koje veruju da mogu da spasu ljudski život. Oni će tako izabrati kompanije heroje i pozvati ih da daju svoj doprinos u ovoj presudnoj bici.

U pozivu na učešće u humanitarnoj akciji Nacionalnog tetara piše:

"Ovo je bitka u kojoj se bore najmanji i najmlađi borci koje je svet ikada video. Ali, ova bitka nije i ne sme biti samo njihova. Stoga Vas pozivamo da se priključite borbi za prikupljanje 100 novih inkubatora. Od suštinskog je značaja da javnost Srbije bude pravovremeno i podrobno obaveštena o akciji. Budući da je to polje Vaše ekspertize i da upravo Vaš poziv može biti presudan, verujemo da ćete se priključiti akciji i pomoći da zajedno pobedimo. Od Vašeg učešća zavise njihovi životi, jer ni heroji ne mogu sami. "

"Svi treba da znaju da se u Srbiji danas vodi bitka o kojoj se ne pišu herojske priče. Bitka u kojoj nema ordenja. Bitka u kojoj je jedina nagrada život. Ovo je bitka za sve hrabre ljude. Ovo je bitka za život. Ovo je bitka za bebe! Poštovana publiko, pozivamo vas da 7. oktobra dođete u Narodno pozorište i podržite ovu akciju."

Predstava "Dr" Narodnog pozorišta premijerno je izvedena 26. juna 2008. godine. Ukupan broj karata koji će biti pušten u prodaju je 250, a posetioci uz svaku kartu dobijaju i bedž.

Uključite se i Vi u akciju "Bitka za bebe"

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prikupljen novac za 70 inkubatora

Izvor: B92, 30.Sep.2011

Beograd -- Za mesec dana velike humanitarne akcije Fonda B92 "Bitka za bebe" prikupljeno je sredstava za nabavku 70 novih inkubatora...U ovoj nedelji sredstva su između ostalog prikupljenja na humanitarnoj fudbalskoj utakmici, donacijama Koncerna "Farmakom" i kompanije SGS ostvari. Nakon inkubatora...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.