Bitef u promociji mačvanskog turizma

Izvor: RTS, 02.Mar.2018, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bitef u promociji mačvanskog turizma

Srbija nije velika, a koliko je lepa, najčešće nas drugi podsete. Sebi je to u zadatak dala nevelika ekipa Bitef teatra, misionarski spajajući kulturu i turizam, i svoje važne datume povezujući sa otkrivanjem zaboravljenih predela, belega trajanja i preduzetničkih naznaka koje bi da to sve povežu.
Zadužena za novinare i javnost na Bitefu Slavica Hinić stvorila je tako jedinstveni Pres karavan. Umetnička >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << igra i predstave koje idu ispred svog vremena, često se upisujući u istoriju svetskog teatra, tako svoju prvu promociju doživljavaju u njivama Šumadije, vinogradima Fruške gore, obroncima Kučeva, obalama Palića... Neki bi rekli – spajaju centar i periferiju, ukidaju elitizam, podsećaju da je prava kultura svima razumljiva, isto koliko i lep predeo i ljubazni domaćini.

Ne propušta priliku da uvek na to podseti i direktor Bitefa Miloš Latinović.
Samo je takva misao mogla da spoji Turističku organizaciju opštine Bogatić i plesnu predstavu "Prostor za revoluciju" kojom se 3. marta obeležava 29. rođendan Bitefa, jedne od naših najznačajnijih kulturnih i kultnih ustanova.
Radovao bi se toj ideji podjednako avangardan i svoj slikar Milić od Mačve. Nije bilo logičnijeg mesta za početak susreta s Mačvom od njegove Radovan kule u rodnom mu Belotiću.
Namerno svratite, a prethodno pozovite broj Turističke organizacije. Ako vam se, kao nama, posreći da vam vrata otključa istoričar Branislav Dimitrijević, biće to priča koju ćete često citirati.
Put se nastavlja ka etno-parku Sovljak. Sačekuje nas nostalgija za onim što smo u svojim selima zaboravili i zapustili, a sad u tuđim za tim istim uzdišemo.
I svašta još nudi Mačva – crkvu rođenja presvete Bogorodice sa ikonostasom Stevana Todorovića, etno park u Glušcima, manastir Ilinje, vajat Hajduk Stanka... Danas bi se reklo, bestseler možda najpoznatijeg Mačvanina Janka Veselinovića.
Nama je tempo diktirao ledeni ravničarski vetar, ali ko sačeka tople dane u njih će upisati i Jankom inspirisane Hajdučke večeri i Mačvanske lile.
Zavisni od viška informacija, guglaće dalje a mi ćemo samo dodati danas magičnu reč-spa! Mogućnost kupanja na otvorenom čak i na minus 10 stepeni, dovoljan je razlog da se pređe, od Beograda, put dug 100 kilometara.
Termalna rivijera u Bogatiću samo je nagoveštaj onoga što bi Mačva mogla da bude kad bi se najzad iskoristila voda koja ispod njene kore ključa. Tad bi i turista bilo više, željnih da najzad mađarske i slovenačke banje zamene nekom kraćom vožnjom.
A i hodnici Opštine, starog zdanja okružnog načelstva, bili bi topliji!

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.