Bitef: Manje predstava, ali visokog kvaliteta

Izvor: Mondo, 10.Avg.2012, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bitef: Manje predstava, ali visokog kvaliteta

Na 46. festivalu Bitef, pod sloganom "Izlet u istinu", od 12. do 22. septembra biće izvedeno 13 predstava, a organizatori su uvereni da će njihov kvalitet nadomestiti broj, koji je usled loše finansijske situacije, manji nego prethodnih godina.

Direktorka festivala Jelena Kajgo rekla je konferenciji za novinare da je bilo teško organizovati ovogodišnju manifestaciju, pošto su bili razapeti između visokih očekivanja publike i potrebe da se održi renome festivala, s jedne >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << strane, i smanjenog budžeta, s druge.

Ona je navela da je osnivač Bitefa Grad Beograd za 46. izdanje festivala izdvojio 23,6 miliona dinara, Ministarstvo kulture 17 miliona, AP Vojvodina 2,6 miliona, Grad Novi Sad 500.000 dinara, nešto manje sume izdvojili su Ministarstvo spoljnih poslova i Opština Stari Grad, a tu je i vise donacija, kako bi se približili iznosu od 60 miliona dinara, koji je "neophodan za organizovanje ovakvog festivala".

Umetnički direktor i jedan od selektora Bitefa Jovan Ćirilov najavio je 13 predstava - šest iz inostranstva, tri regionalne produkcije i četiri domaće, dodavši da će se potruditi da sledeće godine budu "manje evropocentrični" i dovedu predstave iz istočne Evrope i sa drugih kontinenata.

Festival će otvoriti predstava "Pastorov crni veo" (The Four Seasons Restaurant) Romea Kastelučija, u izvođenju ansambla "Societas Raffaello Sanzio" (Italija).

Na programu će biti i "Život i vremena, epizoda br. 1" "Oklahoma teatra" iz Njujorka, u režiji Pavola Liske i Keli Kuper, "Velika i neverovatna istorija trgovine" Žoela Pomeraa (Francuska), "Krvave svadbe" po tekstu Garsije Lorke i u režiji Beograđanina Miloša Lolića, u produkciji minhenskog "Folksteatra" i "Deca sunca" holandskog reditelja Iva van Hovea.

Tu je i komad "Suviše smrtni" Šobane Džejasing (Engleska), koji se igra u crkvi, a organizatori traže crkvu u kojoj ceh biti izveden.

U regionalnoj selekciji su dve predstave u produkciji zagrebačkog Teatra &TD - "Mrzim istinu" Olivera Frljića i "Nosferatu" Saše Božića, kao i "Gozba" Simone Semenič, u režiji Primoža Ekarta i produkciji slovenačkog Zavoda imaginarni, koja se izvodi u stanu.

Od domaćih predstava uvrštene su "Henri Šesti" u režiji Nikite Milivojevića, "Oni žive" Maje Pelević i Milana Markovića, "Dogs and Drugs" Andraša Urbana i Vežba iz koreografije pažnje "Tačka bez povratka" Stanice Servis za savremeni ples, autora Dalije Aćin i Siniše Ilića.

Selektorka "Bitefa" Anja Suša rekla je da će biti predstavljeni radovi značajnih autora u pravom trenutku, kada su oni na vrhuncu svoje slave, kao i širok raspon teatarskih izraza - od projekta Dalije Aćin koji na granici performansa do klasičnog Šekspirovog dela "Henri Šesti".

Pripremljen je i interesantan prateći program, a ulaznice po cenama od 1.000 do 2.000 dinara biće u prodaji od 1. septembra u Pozorištu na Terazijama.

Imena gostiju i članova žirija biće saopštena 4. septembra.

(MONDO/Tanjug, foto: Tanjug/Sava Radovanović)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.