Bista Stevanu Raičkoviću na Kalemegdanu

Izvor: NaDlanu.com, 04.Jan.2012, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bista Stevanu Raičkoviću na Kalemegdanu

BEOGRAD, 4. januara 2012. (Beta) - Spomen-bista pesniku Stevanu Raičkoviću, delo vajara Aleksandra Zarina, otkrivena je u sredu na Kalemegdanu.

BEOGRAD, 4. januara 2012. (Beta) - Spomen-bista pesniku Stevanu Raičkoviću, delo vajara Aleksandra Zarina, otkrivena je u sredu na Kalemegdanu.Spomen bistu Raičkovića, koja je smeštena naspram biste Miloša Crnjanskog, otkrio je akademik Matija Bećković."Malo je onih koji su tu čast više zaslužili, a još manje onih koji bi ovaj čin dublje doživeli i umeli više da cene. Neumorni šetač, Stevan Raičković je prošao bezbroj puta i ovom stazom i verujem, da je sam birao mesto za sebe, ovo bi izabrao", rekao je Bećković tom prilikom.Prema njegovim rečima, ono mesto koje Raičković zauzima u srpskoj poeziji dobio je i na Kalemegdanu, u, kako je rekao, "srpskom pesničkom panteonu".Glumac Milan Caci Mihailović izrecitovao je okupljenim gradjanima i članovima porodice stihove Raičkovićevih pesama "Pesma i smrt", "Niti", "Kamena uspavanka".Bista Stevana Raičkovića bila je kod pesnika do njegove smrti 2007. godine, a od tada u posedu njegovog sina Miloša Raičkovića. Originalna bista je pozajmljena Gradu Beogradu, Sekretarijatu za kulturu, da bi se izlila bronzana kopija koja je postavljena na Kalemegdanu.

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.