Izvor: Blic, 29.Okt.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bisoskop za groš

Bisoskop za groš

'Ovo je istorijski dan', lepo kaže Dušan Makavejev, legendarni filmski reditelj iz Beograda, Evropa. Misli na ulazak naše zemlje u sistem Euroimaža, evropske mreže za razvoj filma na kontinentu okupiranom holivudskom industrijom zabave. Zbilja, teško da će se išta jednako značajno uskoro desiti u kinematografiji ove zemlje. Bilo je potrebno četiri godine od pada nedemokratskog režima, pa da se desi nešto sasvim normalno. Ispostavlja se da smo u tu evropsku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << integraciju primljeni sasvim brzo, onda kad je država zbilja odlučila investirati svoju pažnju u jednu začuđujuće vitalnu oblast javnog i kulturnog života. Pažnju, i nešto malo para. Nekom političaru ide na dušu što se to nije ranije desilo. Nijednom, međutim, nije bilo kakav poen to što se, ipak i konačno, događa. Naime, nema ničeg izuzetnog u tome što neko radi svoj posao, za koji, uostalom, prima platu.

Na sastanku Asocijacije reditelja i scenarista, predstavljen je fond Euroimaž. Na stranu što većina prisutnih zna gotovo sve o tom, nama dosada nedostupnom izvoru novca – tužna je činjenica da stotinjak ozbiljnih, odraslih ljudi, neki već sasvim pri kraju svog radnog veka, ima slušati kao novost nešto što je odavno već normalno, čak i u bliskom okruženju. Dotok novca iz evropskih fondova za koprodukcije nikad nije bio nepoznata stvar ovde. Dapače. U času kada se konstituiše evropska kulturna scena kao samostalan entitet, mi, evo, ulazimo na zadnja vrata. Što je bolje nego da tužno mašemo sa perona.

Osećanje tuge što među stotinu ljudi nema nikoga ko je snimio svoj dvadeseti film, meša se sa radošću zbog lepog događaja. Bojim se da niko od prisutnih nikada neće stići do svog dvadestog filma. Pa, ni destog.

Neke su godine prošle, zauvek.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.