Birn podigao publiku u SC na noge

Izvor: B92, Beta, 09.Jul.2009, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Birn podigao publiku u SC na noge

Američki muzičar Dejvid Birn (David Byrne) i njegov bend u petak uveče su, na koncertu u beogradskom Sava centru, tri puta izlazili na bis, prizivani udarcima nogu publike koja se od samog početka svirke sjatila ispred bine da pleše.

Nekadašnji vodja uticajne novotalasne grupe "Talking Heads" priredio je, uz pomoć desetak muzičara, pevača i plesača, muzičko-koreografsku predstavu, koja je trajala više od dva sata i držala više od 3.000 posetilaca u razigranom raspoloženju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Sat i po vremena pred početak koncerta, Birnu je u holu Sava centra uručen prvi odštampani primerak njegove nove knjige "Biciklistički dnevnici", koja je doživela svetsku premijeru na srpskom jeziku, u izdanju beogradske "Geopoetike" - dva meseca pre američkog izdanja.

Birn je u Beograd došao u sklopu svetske turneje "Pesme Dejvida Birna i Brajana Inoa (Brian Eno)", na kojoj izvodi pesme koje je napisao ili snimio u saradnji s tim uticajnim britanskim muzičarem i producentom.

Koncert je protekao u znaku pesama sa Inoovog i Birnovog albuma "Everything That Happened Will Happen Today" (2008) i njihovog drugog zajedničkog nakon albuma "My Life In The Bush Of Ghosts" (1981), koji je ušao u istoriju popularne muzike kao prvi na kome su korišćeni semplovi.

"Ali, večeras nećemo koristiti semplove", rekao je komunikativni Birn, koji je na početku koncerta pozvao publiku da njegov nastup slobodno snima.

"Možete slobodno i mejlove da šaljete", dodao je, dok je publika napuštala svoja sedišta i hrlila ka prvim redovima.

Birn i njegovi muzičari izvodili su i brojne kompozicije sa tri albuma grupe "Talking heads" koje je Brajan Ino producirao, a to su "More Songs About Buildings And Food" (1978), "Fear Of Music" (1979) i "Remain In Light" (1980).

Kako se koncert primicao kraju, Birn je prešao na najveće hitove grupe "Talking heads", i u uzavreloj atmosferi izvedene su pesme "Once In A Lifetime", "Life During Wartime", "Take Me To The River", "Road To Nowhere" i "Burning Down The House".

Birn je svirao u sklopu "Summertime" festivala koji se održava u Sava centru tokom jula.

Foto: Beta

Slušajte muziku Dejvida Birna i Brajana Ina na B92.fm

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.