Biografski leksikon Milene Milanović

Izvor: RTS, 02.Okt.2015, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biografski leksikon Milene Milanović

U Udruženju književnika Srbije predstavljen je biografski leksikon "Srpski pisci u rasejanju 1914-2014". Idejni tvorac i autor tog pionirskog poduhvata je nedavno preminula Milena Milanović, kulturolog i publicista. Delo u izdanju Redakcije biografskih leksikona "Vesol" deo je projekta "Srpska enciklopedija XX veka" za koji je Milena Milanović od Akademije "Ivo Andrić" dobila priznanje za životno delo.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Leksikon je rezultat višegodišnjeg istraživanja i saradnje sa udruženjima srpskih pisaca u svetu. U njemu je zastupljeno 800 autora iz 60 zemalja, sa više od 4.000 odabranih bibliografskih jedinica.

"Dva su cilja ovog projekta, prvi je dati omaž ljudima koji su poneli deo svog nacionalnog bića i koriste svoje pravo da gde god da su, pišu i govore jezikom koji sami izaberu. Drugi je podstaći i pomoći naučnoistraživačke radove na ovu temu, time što im se pruži jedan činjenični dokumentovani azbučnik velikog broja pisaca", objašnjava urednica leksikona Olga Belosavić Milanović.
Ova knjiga sadrži i studije o nastojanjima udruženja srpskih pisaca u rasejanju da očuvaju jezik, vezu sa maticom i matice sa sredinom u kojoj žive, a o tome se malo zna.
Prof. dr Boško Suvajdžić, predsednik Međunarodnog kongresa slavista, kaže da je značaj leksikona izuzetan – kako u kulturološkom, tako i u istorijskom smislu.
"To je posao institucija. Velika je zasluga gospođe Milane Milanović što je taj kulturni prostor, prostor koji nam možda jedino i pripada, taj jezički prostor učinila dostupnijim, što nam je mnogo pomogla da i u svetu i u Srbiji razaberemo ko je ko", ističe profesor Suvajdžić.
Leksikon "Srpski pisci u rasejanju 1914-2014" biće predstavljen na predstojećim sajmovima knjiga u Frankfurtu i Beogradu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.