Biblioteka grada Beograda obeležila 88 godina rada

Izvor: RTS, 16.Jan.2019, 21:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biblioteka grada Beograda obeležila 88 godina rada

Uručenjem nagrada najuspešnijem – bibliotekaru, izdavaču i čitaocima, Biblioteka grada Beograda, proslavila je 88. rođendan. Dobitnik Povelje za izuzetan doprinos u promovisanju knjige, čitanja i aktivnosti Biblioteke je novinarka RTS-a Vesna Jovanović. Najbolji izdavač je novosadski "Prometej".
Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda i dobitnica nagrade "Marija Ilić Agapova" navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da je misija bibliotekara veoma kompleksna.

"Biti dobar bibliotekar znači biti stalno na usluzi korisnicima ali i raditi mnoge druge skrivene poslove koje korisnici ne vide. Osećam se veoma počastvovano jer sam dobila nagradu jedne žene koja je bila svestrana u to doba, koja je mogla da odgovori zahtevima 21. veka", ističe Begenišićeva.
Najbolji izdavač je novosadski "Prometej".
"Danas se posebno radujem ovom priznanju zato što je to priznanje od struke od ljudi koji prilaze knjizi ne kao robi već kao kulturnom dobru", navodi Zoran Kolundžija iz izdavačke kuća "Prometej".
Delo Fredrika Bakmana "Čovek po imenu Uve" u izdanju "Lagune", najčitanija je knjiga stranog autora. Najaktivniji čitaoci su Đorđe Ilić i Laura Ljutaj.
"Za mene čitanje predstavlja da uđem u neki drugi svet, da postanem neko drugi, da vidim druge delove sveta iz sobe ili gde se već tada nalazim", objašnjava Ljutajeva, čitateljka.
Prvi dobitnik Povelje za izuzetan doprinos u promovisanju knjige, čitanja i aktivnosti Biblioteke je novinarka RTS-a Vesna Jovanović.
"Divno zvuči priznanje da ste na istom putu kao ustanova kakva je Biblioteka grada Beograda, a to znači da pripadam i jednako dobrom timu kakav je naš u RTS-u", navodi Vesna Jovanović, urednica Kulture informativnog programa RTS-a.
Protekle godine Biblioteka je upisala 150.000, a pozajmila blizu 1.700 000 knjiga.
"Otvorili smo i renovirali dva nova prostora, vratili smo dečje u Zmaj Jovinu 1 i imali izuzetnu međunarodnu saradnju, posebno sa Kinom i Rusijom", navodi Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda.
Kulturu čitanja podstiče i digitalna biblioteka koja je do sada dostigla milion i po poseta.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.