Beograd podiže spomenik Diani Budisavljević

Izvor: B92, 27.Nov.2019, 09:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd podiže spomenik Diani Budisavljević

Na 15. jubilarnom filmskom festivalu „Slobodna zona“ koji je održan od 7. do 12. novembra 2019. godine prikazano je šest ostvarenja, među kojima najviše pažnje izazivao je hrvatski film “Dnevnik Diane Budisavljević“ rediteljke Dane Budisavljević.

Austrijanka, udata za Srbina u Zagrebu, organizovala je akciju spasavanja i zbrinjavanja oko 10.000 srpske dece iz ustaških logora u Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata. Svi koji su gledali film su bili jako potreseni, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << to je zaista film koji traži barem pola sata tišine nakon gledanja.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da će se na predstojećoj sednici Skupštine grada naći i odluka o podizanju spomenika Diani Budisavljević, koja je spasila nekoliko hiljada srpske dece iz logora u Jasenovcu. "Spomenik će se nalaziti na rekonstruisanom Savskom keju, na potezu od Beton hale prema Kapetaniji. Diana Budisavljević je spasila nekoliko hiljada srpske dece iz logora u Jasenovcu, ceo Drugi svetski rat je spašavala srpsku decu. Ova žena je zaslužila da dobije spomenik. Ona je bila austrijanka, udata za Srbina i zahvaljujući njoj mnogi su preživeli taj rat", istakao je Vesić na televiziju Hepi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.