Beograd dobija spomenik Tagorea

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Maj.2020, 16:05

Beograd dobija spomenik Tagorea

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević i ambasador Indije Subrat Batačardži razgovarali su danas o kulturnoj saradnji dve zemlje i postavljaju biste indijskog književnika i nobelovca Rabindranata Tagorea u Beogradu, kao i o mogućnosti da Nju Delhi dobije spomenik Ivi Andriću.

Ambasador je obavestio Nikodijevića da je Ambasada Indije pokrenula inicijativu da se u Beogradu postavi bista velikog indijskog književnika Rabindranata Tagorea (1861-1941) što je, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kako se navodi u saopštenju, prihvaćeno sa velikim odobravanjem.

Tagore je prvi nobelovac sa azijskog kontinenta, istorijska ličnost poznata širom sveta, u Beogradu je boravio 1926. godine, kada je i održao predavanje na Univerzitetu, a ambasador je predlog izneo imajući u vidu bliske i prijateljske odnose Srbije i Indije, a u sklopu realizacije Sporazuma o saradnji u oblasti kulture i umetnosti.

Zahvaljujući na inicijativi Nikodijević je istakao prijateljstvo dva naroda, istorijske veze i postupno političko razumevanje dve države i u duhu razvoja kulturne saradnje i razmene kulturnog nasleđa predložio da glavni grad Indije, Nju Delhi dobije bistu nobelovca Ive Andrića.

U razgovoru o inicijativi rečeno je da bi se kroz zajedničko idejno rešenje i usaglašeno mišljenje Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica, došlo do obostrano prihvatljivog rešenja za finalni izgled biste, čiju bi izradu i dopremanje obezbedila Indija.

Dogovoreno je da se predlože tri lokacije u Beogradu i da se nakon usaglašavanja pristupi proceduri usvajanja potrebnih dozvola i rešenja kako bi indijski pesnik dobio što pre spomenik u Beogradu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.