Izvor: Arte, 02.Dec.2019, 11:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beleške Dejana Krstića

Posle malog preview-a na izložbi fragmentARTy, u okviru Art Weekenda, Dejan Krstić predstaviće svoj projekat Beleške u Gradskoj galeriji u ponedeljak 2. decembra od 20 časova.

Krstić je diplomirao i masterirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a nakon Smedereva, Užica i Novog Sada premijerno se predstavlja u Beogradu kao deo desete jubilarne izlagačke sezone Gradske galerije.

Projekat Beleške nalazi se u poznoj fazi, kada izdvajanjem pojedinih elemenata Krstić >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << teži grananju vizuelnih razvojnih kanala svog stvaralaštva. Serija portreta od samih početaka ima psihološki fundament, jer je autor ozbiljno shvatio potrebu portretnog žanra za prikazivanjem karaktera, a komunikacija prikazivanja karaktera je dvostrana, oba Frojda su donekle prisutna – Lucien i Sigmund, prvi u samim crtežima koji prenose veoma ciljano birane ekspresije portretisanih osoba kako bi se ispred svega pokazao njihov karakter i unutrašnje emotivne crte karaktera, jer je fotografske predloške portreta hvatao u trenucima ozbiljnih razgovora sa modelima, svojevrsne terapije, dok je drugi Frojd prisutan u eksperimentu zvanom strpljenje koji nam Krstić ovim projektom komunicira. Kako sam navodi u stejtmentu, na stotine hiljada linija i tačaka vizuelne su beleške strpljenja, a i faktičke jer nastaju olovkom u specijalnom crtačkom rukopisu koji je razvijan paralelno sa projektom, koji koristi i dodavanje i oduzimanje grafita sa radova, te specijalne tehnike grebanja osnove a u cilju studioznog prikaza subjekta, koje je na granici hiperrealizma, ali to zapravo nije jer ne prikazuje samo spoljašnost. Zbog toga će publika moći da uroni u emotivne živote Krstićevih modela, na crtežima velikih i malih formata koji ostavljaju podjednaki dojam monumentalnosti zbog ugrađenog strpljenja i gotovo svog slobodnog vremena autora, što je izuzetno retka pojava među Krstićevim savremenicima, ali zbog toga je i rezultat retko precizan, zbog toga je i publici potrebno strpljenje kako bi očitali emotivne živote na portretima kroz beleške koje su tačka linija i ogrebana površina.

Izložba Beleške biće otvorena do 15. decembra, svakog dana od 14 do 20 časova.

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.