Bambi protiv godzile

Izvor: Politika, 23.Avg.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bambi protiv godzile

Tokom ovde godine, izdavačka kuća IPS planira oko 150 izdanja, među kojima i kompletan strip o Tintinu, čuvenom Eržeovom junaku

Izdavačka kuća IPS, jedan od najvećihdistributera stranih izdanja i vlasnik jedne od najvećihmrežaknjižara u Srbiji, najavila je da će tokom godine objaviti kompletan strip o Tintinu, jednom od najpoznatijih junaka grafičkih novela. Danko Ješić, urednik izdavačke delatnosti IPS-a, podseća u razgovoru za naš list, da je jedan od najpoznatijih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << evropskih autora stripa Žorž Remi (1907-1983), poznatiji pod pseudonimom Erže, serijal o Tintinu počeo 10. januara 1929. godine.Eržeov strip je izlazio do smrti autora, objavljen je u tiražu od oko 200 miliona primeraka i prevedeni je na oko 50 jezika, a 1987. godine njegova udovica je osnovala Fondaciju Erže u Briselu, koja raspolaže autorskim pravima. Prema planovima našeg izdavača, prvi put biće objavljene sve avanture Tintina, u prevodu na naš jezik, sakupljene u 23 epizode.

– Među tim epizodama, biće i dve koje su retko gde objavljivane: „Tintin u Kongu” i „Tintin u zemlji Sovjeta”, zabranjivane usled ideoloških razloga. Stripovi će biti štampani u Belgiji, pa čitaoci mogu da očekuju kvalitet izdanja kao u zapadnoj Evropi, najavljuje Ješić i dodaje:

– Tintin, jedan od prvih značajnih strip junaka, preteča je Asteriksa, Taličnog Toma i svega što se kasnije naziva belgijska škola stripa. Iako rađen pre jednog veka, on je i danas aktuelan po načinu rada, crtanju, kolorisanju i pisanju teksta, i moderni belgijski i francuski filmovi mnogo podsećaju na Tintina.

Glavni junak stripa je belgijski reporter i strastveni putnik, a zaplet je najčešće bila potraga za rešenjem misterija, poput priča iz filmova o Indijana Džonsu. Prema rečima našeg sagovornika, Stiven Spilberg, reditelj serijala o Indijani Džonsu, svojevremeno je otkrio da je lik svog arheologa avanturiste kreirao po uzoru na Tintina. Inače, posle 20 godina upornih pokušaja, Spilberg je nedavno otkupio autorska prava za realizaciju tri filma o avanturama Tintina, a producent filmova biće Piter Džekson, autor filmske trilogije „Gospodar prstenova”.

Uz mnoga druga nova izdanja, IPS je nedavno objavio i zbirku eseja „Bambi protiv godzile” scenariste i reditelja Dejvida Memeta, potpisnika filmova „Presuda”, „Opasne igre”, „Španski zatvorenik”, „Zlatna groznica”, „Na raskršću”, autora romana „Glengeri Glen Ros” nagrađenog Pulicerovom nagradom i pisca „Čikaških perverzija”. Memetov roman je studija o sistemu studija u Holivudu, žanrovima, radu na scenariju, ali i o „zločinima i prekršajima u Holivudu”, nastala mešavinom zabave, intrige, besa, frustracije i sažaljive ljubavi prema sedmoj umetnosti. Iz perspektive filmskog autora koji je skoro uvek „igrao” po svojim pravilima, Memet iznosi slike iz života svojih kolega, daje korisne savete, objašnjava zašto je scenario nalik oglasu lične prirode ili zašto na najavnoj špici filma dominiraju imena producenata.

– Memet pruža presek stanja u modernom filmu, Holivudu gde radi, živi i zarađuje, a dotiče se i evropske kinematografije. Izneo je dosta podataka iz ličnog iskustva, zanimljivih i profesionalcima i publici. Te priče su na ivici anegdote, ali Memet daje i dopunu istorije Holivuda i popunjava rupe u klasičnim udžbenicima iz istorije filma, objašnjava Ješić i naglašava da ova zbirka eseja ne ostavlja čitaoce nezadovoljnim. Memet je vrlo kritičan: ne štedi Lorensa Olivijea, kao ni najisplativiji film Holivuda, spektakl „Titanik”.

– Kao nezavisni intelektualac koji se ostvario i lično i profesionalno, Memet je beskompromisan i ironičan. U poslednjem poglavlju on ističe da ne podnosi kritičare. Međutim, on u romanu kritikuje i obrušava se čak i na sebe. Knjigu se može doživeti kao beleške matorog mizantropa koji mrzi ceo svet, ali i kao ironično-satiričan pogled na moderan Holivud iz pera inteligentnog i upućenog autora, objašnjava Ješić i dodaje da je Memet „i bambi i godzila, jer je svestan da nešto treba raditi zbog novca, kao što nešto treba raditi da bi se spasila duša i integriteta. Memet je pomirio i jednu i drugu krajnost, i za razliku od Dejvida Linča, uspeo je da ne zaluta u suludu umetničku slepu ulicu”.

Ivan Aranđelović

--------------------------------------------------

Romani po kojima se već snimaju filmovi

Među novima izdvaja, Danko Ješić, urednik IPS-a izdvaja: roman „Dali i ja” o životu Salvadora Dalija, po kojoj se trenutno snima film sa Al Paćinom u naslovnoj ulozi, i najavljuje: roman „Tišina” Šosaku Endoa po kojem će Martin Skorseze snimati film a glavne uloge će, najverovatnije, tumačiti Danijel Dej Luis i Havijer Bardem, „39 stepenika” Džona Bakina po kojem je Hičkok snimio istoimeni film, „Priče o Konanu” Roberta Hauarda u tri toma, kao i dela Sola Belaua, dobitnika Nobelove nagrade.

[objavljeno: 24/08/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.