Balkanska nirvana

Izvor: Blic, 03.Apr.2011, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balkanska nirvana

U emisiji „Sedam TV dana“ RTS 2 našla se neočekivana tema: kad i zašto TV lica prelaze s jedne na drugu televiziju. Imamo li zvezde malog ekrana i pod kakvim uslovima se obavljaju ovi transferi, publicitet, prikrivene namere, stvarna situacija... Slučajan urednički izbor ili tajni razlozi da se, baš sada, kad se čini da je televizijsko novinarstvo palo u nirvanu, razgovara o tome?

U ovoj zemlji postoje dve vrste novinara, oni koji mole boga da ne budu obeleženi kao tehnološki >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << višak i oni koji proklinju dan kad su se opredelili za ovu profesiju. Sa četiri hiljade nezaposlenih, mnogobrojnim TV stanicama u bankrotu i onima u prikrivenom kolapsu, rentabilan novinar (malo troši, mnogo se trudi) može se „zavrbovati" po ceni prosečnog minimalca.

Star-sistem ne postoji, pa ni TV lica za preotimanje. Nešto malo lažno glamuroznih voditeljki, još manje pravih zabavljača, kome su oni potrebni? Češće su to nategnuti prelasci, beg od nevolje u manje neprijatnu redakciju, za minimalnu razliku u plati, samo za redovne prinadležnosti. Profitira tabloidna štampa ako je reč o drčnoj voditeljki koja se proslavila vadeći kuglice iz bubnja i teško dišući u tesnoj haljini. Mnogo manje se govori i zna o prebezima tehničkih ekipa, kamermanima i rediteljima. Oni možda i bolje prođu, ne žive od slikanja po novinama, sve je na principu: platiš - radim. Uvek jače zazveči kad se kupi ili proda direktor ili glavni i odgovorni urednik, ali su to i igre na višem nivou, obojene politikom.

Događa se, obavi se senzacionalni transfer, pa taj „neko" posle solidne reputacije stečene na matičnoj TV stanici, nepovratno potone u glib veće i moćnije televizije, bez nade da povrati ime i karijeru. Očerupaju ga i „pojedu" pre nego se osvesti, gurnu na sporedni kolosek. Kao da su ga uzeli da ga upropaste, ne umeju ili ne žele da ga iskoriste. Ostaje samo rep o velikom dobitku zarađenom na transakciji, najčešće potpuno neosnovano i bez dokaza.

Ali vratimo se na početak, zašto se razgovara i piše o tome. Nije valjda zbog Ivane Bojić sa Pinka i Marije Kilibarde sa RTS-a koje su trijumfalno (!) prešle na Prvu TV. Iza brda se valja nešto ozbiljnije i veće. Podgreva se balkanski projekat „Al Džazira" na vatrici od 14 miliona evra, za koji će biti angažovano stotinak saradnika, od kojih 60 novinara iz regiona, što znači, iz Srbije desetak... Koga će Goran Milić pozvati u svoj tim?

Povezane vesti: Pozdrav iz Petlovca Gluposti do neba Miris uspeha na Balkanu Plavokosa Beti Bup Dečak sa kašikama

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.